• Institusi Agama Juga Perlu Tangani Keganasan, Ekstremisme

  Reporter: Bukan Nama Sebenar
  Published: Saturday, 6 January 2018
  A- A+


  PUTRAJAYA — Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini berkata peranan institusi agama tidak harus hanya tertumpu untuk menyebarluaskan kepercayaan tetapi juga perlu aktif menangani keganasan dan ekstremisme.

  Beliau menggesa para ilmuan dan institusi agama untuk lebih berperanan dan inovatif dalam merumuskan kaedah-kaedah bagi menangani ideologi ekstrem dan naratif yang telah diputarbelitkan tentang obligasi agama.

  “Propaganda Daesh dan pengikut mereka amat bijak dan licik.

  “Kita perlu melakukan apa sahaja yang ada dalam kuasa kita untuk menjelaskan secara terperinci kenapa tindakan mereka adalah bercanggah dengan Islam,” katanya semasa merasmikan penutupan Dialog Keselamatan Antarabangsa Putrajaya (PISD) 2018 di sini.

  PISD 2018 yang berlangsung selama dua hari bertemakan ‘Kebijaksanaan dan Kesederhanaan Dalam Membanteras Keganasan’ dianjurkan oleh Kementerian Dalam Negeri (KDN) dengan kerjasama Rabitah Al-Alami Al-Islami (Liga Muslim Dunia), sebuah badan bukan kerajaan yang berpangkalan di Arab Saudi.

  Najib menegaskan pada forum itu bahawa kesederhanaan merupakan perisai paling penting terhadap ideologi ekstrem, fahaman radikal dan keganasan.

  Beliau turut menggesa pemimpin Islam untuk menyediakan pelan induk bagi pendidikan berlandaskan teologi Islam yang berpaksikan kesederhanaan dari segi undang-undang dan amalan untuk ummah di seluruh dunia.

  Memberikan contoh ayat dalam al-Quran, Najib berkata Muslim merupakan orang yang sederhana.

  “Ini sebahagian daripada teologi dan fiqah kesederhanaan dalam Islam. Saya menggesa para ilmuan untuk membina teologi ini berlandaskan Quran dan Hadis. Saya menggesa pemimpin kita untuk menyediakan pelan induk bagi pendidikan dan pengajaran teologi ini untuk ummah di seluruh dunia,” katanya.

  Beliau berkata para imam, guru agama, pakar media, golongan perniagaan, ahli politik dan pakar menangani keganasan juga perlu menjadi sebahagian daripada pelan induk itu. – BERNAMA

  Subjects:

 • No Comment to " Institusi Agama Juga Perlu Tangani Keganasan, Ekstremisme "