• Hasrat PAS 'Angan-Angan Mat Jenin' - Tun M

  Published: Tuesday, 23 January 2018
  A- A+
  PUTRAJAYA: Tun Dr Mahathir Mohamad menyifatkan hasrat PAS untuk bertanding di lebih 130 kerusi Parlimen pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) sebagai 'angan-angan Mat Jenin'.

  Pengerusi Pakatan Harapan (PH) itu berkata, PAS kadang kala hanya memenangi satu kerusi Parlimen, namun parti itu masih mempunyai cita-cita tinggi.

  "Mereka (PAS) mahu bertanding di lebih 100 kerusi (Parlimen), biarkan mereka bertanding kerana tujuan sebenar PAS menyertai pilihan raya hanya untuk memecahkan undi (parti) yang menentang, yang akan pergi kepada PH, jadi BN (Barisan Nasional) akan menang," katanya pada sidang media di sini, hari ini.

  Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang baru-baru ini memaklumkan parti itu akan bertanding lebih 130 kerusi Parlimen pada PRU-14, dengan harapan memperoleh sekurang-kurangnya majoriti mudah.

  Ditanya sama ada PAS perlu meninggalkan kedudukan dalam Kerajaan Selangor selepas Abdul Hadi menyatakan hasrat menawan negeri itu, Dr Mahathir berkata, PAS sepatutnya meninggalkan kerajaan negeri.

  "Saya tidak nampak mengapa (PAS tidak meninggalkan kerajaan Selangor)...sudah tentu ia selesa," katanya.

  Sementara itu, Dr Mahathir yang menjadi Perdana Menteri selama 22 tahun berkata, PH akan memastikan tempoh perkhidmatan Perdana Menteri hanya terhad kepada dua penggal saja jika pakatan itu memenangi PRU-14.

  "Saya ialah Perdana Menteri yang berkhidmat paling lama tetapi kita tidak boleh ada lagi sesiapa yang mahu berkhidmat lebih lama daripada saya.

  "Kita hanya boleh benarkan mereka berkhidmat dua penggal saja, cukup untuk melaksanakan apa yang dirancang," katanya.

  Mengenai gerakan boikot PRU-14 yang didakwa dilakukan UMNO untuk mengurangkan undi kepada PH, Dr Mahathir mendakwa, ia bertujuan menguntungkan BN dan pihaknya akan mengadakan dialog bagi memberi penerangan kepada golongan muda mengenainya. - BHOnline

  Subjects:

 • No Comment to " Hasrat PAS 'Angan-Angan Mat Jenin' - Tun M "