• Ali Biju 'Pembunuh Gergasi' Di Saratok

  Published: Wednesday, 24 January 2018
  A- A+

  Jika ada yang mengatakan kerusi Parlimen Saratok yang dipegang Barisan Nasional (BN) akan kalah pada Pilihanraya Umum (PRU14) akan datang maka ia tidak mustahil akan terjadi.

  Ini kerana sekarang jelas kelihatan perebutan di antara penyandangnya Ahli Parlimen Saratok Tan Sri William Mawan Ikom dan Parti Demokrat Progresif (PDP) yang mendakwa kerusi Saratok adalah milik mereka dan telah dipersetujui oleh kepimpinan tertinggi BN.

  Mawan yang merupakan bekas presiden SPDP kini tidak memihak kepada mana-mana parti selepas parti TERAS yang ditubuh beliau telah dibubarkan selepas Pilihanraya Negeri 2016.

  Walaupun beliau mendakwa telah menjadi ahli parti komponen BN namun beliau tidak menyatakan parti-parti komponen yang berkenaan.

  PDP yang dipimpin Tiong King Sing bagaimanapun tidak akan menerima Mawan kembali setelah beliau sendiri keluar dari parti yang dulu dikenali sebagai SPDP.

  Pada PRU13, Mawan mencatat kemenangan tipis di kerusi Saratok atas tiket BN-SPDP selepas pertarungan sengit dengan pencabarnya dari PKR, Ali Biju.

  Ali Biju yang merupakan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Krian adalah salah satu daripada tiga kerusi DUN di Parlimen Saratok.

  Mawan kini dilihat melobi untuk mempertahankan kerusinya pada PRU14 walaupun PDP sudah memiliki calon yang berpotensi untuk menggantikan beliau.

  Sekiranya kerusi Saratok masih menjadi isu, pada masa yang sama ia akan memberi peluang kepada PKR untuk melakar kejutan.

  Pada PRN lepas, salah seorang pemimpin BN mengakui politik di Saratok penuh cerita tentang ketidaksetiaan, pengkhianatan dan penindasan.

  Timbalan presiden PDP, Peter Nyarok, yang kehilangan kerusi Krian, secara terbuka mengumumkan bahawa kekalahannya pada pilihan raya negeri 2011 dan 2016 disebabkan perpecahan dalam parti, yang mengakibatkan sabotaj dari kalangan jentera sendiri.

  "Saya kalah dalam PRN 2011 kerana telah disabotaj. Pada tahun 2016, saya turut menghadapi masalah yang sama. Terdapat banyak perselisihan dalaman BN di kawasan itu,"

  Justeru, ia memberi keuntungan kepada pendatang baru PKR ketika itu iaitu Ali Biju. Jadi tidak mustahil pada PRU14 ini Ali Biju sekali melebarkan sayapnya menjadi 'pembunuh gergasi' menumpaskan calon BN sama ada ia Mawan ataupun wajah baru. - Sarawakiana

  Subjects:

 • No Comment to " Ali Biju 'Pembunuh Gergasi' Di Saratok "