• Aceh Wajib Semua Pramugari Penerbangan Berhijab

  Published: Wednesday, 31 January 2018
  A- A+

  JAKARTA – Semua pramugari mana-mana syarikat penerbangan yang mendarat di Banda Aceh, wajib memakai hijab sebaik sahaja berada di wilayah Aceh, atau bakal berdepan hukuman syariah.

  Ketika ini, undang-undang Islam yang dikuatkuasakan sejak 2001, hanya mewajibkan semua wanita beragama Islam bertudung, sementara bukan Muslim pula perlu memakai pakaian agak sopan tanpa terlalu mencolok mata.

  Bagaimanapun media tempatan melaporkan, Ketua Daerah Aceh Besar, Mawardy Ali mendedahkan terdapat kes pramugari enggan mematuhi peraturan tegas itu sepanjang berada di wilayah ini, walaupun bagi waktu singkat.

  Keadaan itu memaksa pemerintah Aceh menguatkuasakan peraturan baharu tersebut sebaik pramugari memasuki Lapangan Terbang Antarabangsa Sultan Iskandar Muda, terletak kira-kira 13 kilometer dari tenggara ibu kota Aceh.

  “Saya harap pihak syarikat penerbangan akan hormati keunikan yang dimiliki Aceh dalam melaksanakan undang-undang Syariah. Kami juga akan mengedarkan maklumat mengenai peraturan baharu ini kepada semua operator.

  “Selepas itu, baharulah kita akan menyentuh mengenai bentuk hukuman yang akan dikenakan jika tetap berdegil melanggar peraturan itu. Jika pramugari tersebut beragama Islam, teguran akan diberikan terus kepada mereka.

  “Namun jika kesalahan itu dilakukan secara berulang kali, saya akan arah pihak polis Syariah untuk menahannya,” kata Mawardy yang bakal mengadakan pertemuan dengan beberapa syarikat penerbangan sepanjang minggu ini.

  Ia juga sesuai dengan imej patuh syariah terminal berkenaan yang pernah diiktiraf sebagai pengendali lapangan terbang terbaik dunia untuk pakej pengembara halal menerusi Anugerah Pelancongan Halal Antarabangsa 2016.

  Lapangan terbang utama Aceh tersebut yang dahulunya dikenali sebagai Blangbintang, menerima pesawat dari tujuh operator udara iaitu Garuda Indonesia, Batik Air, Citilink, Lion Air, Susi Air serta AirAsia dan Firefly dari Malaysia.

  Dibina pasukan tentera Jepun ketika pendudukan pada 1943, terminal itu hanya menghubungkan Aceh dengan 12 destinasi domestik dan antarabangsa antaranya Jeddah dan Madinah di Arab Saudi.

  – Agensi/Mynewshub.cc

  Subjects:

 • No Comment to " Aceh Wajib Semua Pramugari Penerbangan Berhijab "