• Tolong berpijak pada bumi yang nyata, Pakatan dan DAP

  Published: Friday, 22 December 2017
  A- A+
  Tulisan asal oleh:
  Lim Sian See, Facebook Lim Sian See, 21 Disember 2017

  Pakatan dan DAP terus menjadikan isu bahawa di bawah Bajet 2018, kerajaan akan membayar pampasan kepada PLUS dan kepada MRCB kerana menghapuskan caj untuk 4 tol.

  PLUS memiliki tol di Batu Batu, Sungai Rasau dan Bukit Kayu Hitam. Ini akan menjadi bebas tol dalam masa beberapa hari.

  51% daripada PLUS adalah milik Khazanah dan 49% adalah milik KWSP.

  Tol Lebuhraya Skim Penyuraian Trafik Johor Bahru Timur (EDL) dari MRCB itu juga akan menjadi bebas tol.

  Trafik lebuh raya EDL telah terjejas oleh isu antara Kerajaan kita dengan Singapura apabila Singapura tiba-tiba meningkatkan caj Permit Kemasukan Kenderaan (VEP) bagi kereta Malaysia kepada SG$35 (RM100).

  Kerajaan kita pada masa itu bertindak balas dengan meningkatkan tol untuk kereta Singapura yang memasuki Malaysia dari RM2.90 kepada RM16.50 setiap perjalanan pergi balik.

  Di samping itu, kerajaan kita mengenakan Caj Jalan Raya (RC) sebanyak RM20 bagi setiap kereta Singapura yang memasuki Malaysia.

  Disebabkan peningkatan besar dalam tol dan bayaran tambahan, trafik di EDL berkurangan dengan ketara - maka EDL menjadi tidak berdaya maju dari segi kewangan.

  Ini bukan kesalahan MRCB atau EDL - maka kerajaan memutuskan untuk mengambil alih EDL kerana mereka kini mengumpul wang tambahan daripada kenaikan tol di jalan itu serta Caj Jalan Raya.

  Kerajaan sekarang akan menggunakan pendapatan tambahan ini untuk membayar MRCB kerana mengambil alih EDL dan menjadikannya bebas tol.

  Oleh itu jika ada pampasan yang dibayar maka ia akan dibayar oleh kerajaan kepada kerajaan (Khazanah) dan KWSP - yang bermaksud memberi manfaat kepada pencarum KWSP. Apa yang salah dengan ini?

  Pemegang saham terbesar MRCB adalah KWSP dan kerajaan akan menggunakan pendapatan tambahan yang dikutip dari rakyat Singapura untuk membayar MRCB untuk menjadikan EDL bebas tol manakala pencarum KWSP juga mendapat manfaat dan rakyat tidak perlu membayar tol. Apa yang salah dengan ini?

  Pakatan juga berjanji untuk menghapuskan tol di semua lebuh raya di Malaysia tetapi tidak pernah memberikan butiran atau bagaimana ia berniat untuk melakukannya.

  Adakah anda mengatakan bahawa Pakatan sekarang akan menghapuskan semua perjanjian konsesi yang sedia ada dan menggunakan tentera untuk merampas jalan tol tanpa perlu membayar sebarang pampasan?

  Sudah tentu mereka tidak boleh. Kebanyakan jalan tol sedia ada dimiliki oleh GLC sementara pinjaman dan bon sedia ada mereka dimiliki oleh dana GLC seperti KWSP, PNB, KWAP, Tabung Haji dan lain-lain.

  Pakatan tidak boleh sewenang-wenangnya memansuhkan semua tol tanpa membayar ganti rugi kerana berbuat sedemikian akan bermakna semua dana ini akan mengalami kerugian besar secara mendadak. Bagaimana mereka akan menjelaskan kepada pendeposit kenapa simpanan mereka tiba-tiba berkurangan?

  Itulah sebabnya Pakatan tidak memberi sebarang butiran tentang bagaimana mereka berhasrat untuk menghapuskan semua tol yang ada.

  Mereka hanya membuat janji kosong yang mereka tahu mereka tidak dapat penuhi.

  Tolong berpijak pada bumi yang nyata, Pakatan dan DAP.

  Link asal artikel:
  https://www.facebook.com/lim.siansee

  Subjects:

 • No Comment to " Tolong berpijak pada bumi yang nyata, Pakatan dan DAP "