• Terserah Kita Melihat, Ekonomi Semakin Baik Atau Muflis?

  Published: Tuesday, 26 December 2017
  A- A+

  Maju atau muflis?

  Persoalannya bukanlah sama ada ekonomi dalam keadaan baik atau buruk, tetapi bagaimanakah kita melihat ekonomi kita

  Tulisan asal oleh:
  Tay Tian Yan, Sin Chew Daily

  Memasuki bulan terakhir untuk tahun ini, semua orang di sekeliling saya telah tiba-tiba hilang: rakan sekerja tidak banyak yang muncul di tempat kerja dan rakan-rakan badminton tidak kelihatan.

  Mereka semua telah pergi ke luar negara!

  Ramai kawan-kawan dan saudara-mara saya pergi menikmati percutian besar-besaran setiap tahun ke tempat-tempat eksotik seperti Eropah, Amerika, Northern Lights di Iceland atau Machu Picchu, apatah lagi ke destinasi serantau, China, Australia atau Jepun.

  Cina Malaysia adalah antara yang paling banyak bercuti, mungkin hanya di tempat kedua berbanding warga Singapura dan Hong Kong.

  Ramai yang mungkin mendakwa bahawa orang-orang Barat lebih banyak bercuti berbanding mereka, tetapi sebenarnya mereka jauh ketinggalan di belakang kita.

  Statistik menunjukkan bahawa hanya kira-kira sepertiga orang Amerika yang memegang pasport antarabangsa yang sah. Dalam erti kata lain, hampir dua pertiga rakyat Amerika tidak pernah ke negara asing, dan bagi mereka yang mempunyai pasport antarabangsa, Kanada dan Mexico mungkin satu-satunya destinasi luar negara mereka.

  Oleh itu tidak hairanlah bahawa ramai rakyat Amerika yang tidak pernah mendengar tentang Malaysia. Oleh kerana mereka tidak bercuti ke luar negara, kekurangan pengetahuan geografi mereka boleh difahami.

  Saya tidak tahu sama ada keghairahan rakyat Malaysia untuk bercuti mempunyai apa-apa kaitan dengan budaya atau genetik kita. Tetapi satu perkara yang pasti, ia mempunyai kaitan dengan wang!

  Anda tidak boleh pergi bercuti tanpa wang, betul tidak?

  Sudah tentu, sesetengah mungkin berpendapat bahawa bercuti sudah sebati dengan kita, sama ada orang itu mempunyai wang atau tanpa wang. Ini saya boleh faham, terutamanya bagi golongan muda kita.

  Persoalannya, anda perlu memenuhi keperluan asas anda terlebih dahulu sebelum anda mempunyai wang tambahan untuk tiket udara, penginapan dan merasai budaya eksotik.

  Perbelanjaan perjalanan kita yang banyak itu nampaknya tidak sepadan dengan rungutan yang tidak berkesudahan kita mengenai kenaikan harga bahan api dan barangan.

  Apabila harga petrol naik sebanyak tujuh sen bulan lepas, seorang rakan mula melemparkan kutukan seolah-olah tujuh sen ini telah menjadikan hidupnya lebih sengsara. Masalahnya, dia baru saja menempah lawatan ke Greece dan Turki untuk seluruh keluarganya, dan kos RM10,000 kelihatan begitu sedikit.

  Sesetengah ahli politik bersumpah bahawa ekonomi Malaysia akan muflis, dan ramai yang memilih untuk mempercayainya tanpa mengiktiraf realiti pertumbuhan KDNK S3 negara sebanyak 6.2%, 7.2% pertumbuhan penggunaan peribadi dan rizab asing cukup untuk menyokong import untuk tempoh 7.5 bulan.

  Ramai yang telah menafsirkan penarikan balik kedai dim sum Hong Kong dan syarikat kosmetik Korea dari pasaran Malaysia, mendakwa bahawa negara akan muflis tidak lama lagi, tanpa melihat kedai-kedai baru yang muncul seperti cendawan selepas hujan.

  Ekonomi adalah bidang saitifik dan profesional yang tidak boleh dimanipulasi oleh perasaan peribadi atau kesukaan seseorang.

  Sudah pasti masih ada orang miskin di negara ini, dan masalah masih banyak dalam ekonomi kita. Kita perlukan masa untuk mengatasi masalah ini. Dalam pada itu, tidak dapat dinafikan ramai yang berprestasi sangat baik.

  Untuk mendapatkan gambaran yang tepat mengenai keadaan ekonomi negara, kita perlu terlebih dahulu keluar dari prasangka partisan kita. Kita mesti melihat ini secara lebih adil dan profesional.

  Kita perlu melihat angka-angka dan prospek jangka menengah hingga jangka panjang untuk menilai sama ada ekonomi negara sedang berprestasi baik. Ramai yang telah dibutakan oleh gambar tipu yang menarik perhatian mereka dan telah mengabaikan aspek sebenar ekonomi.

  Kita selalu merungut bahawa pendapatan kita tidak pernah cukup untuk memenuhi keperluan. Masalah ini bukanlah baru, dan telah wujud selama beribu-ribu tahun, sejak wang pertama kali muncul lagi.

  Kita tidak mempunyai wang yang cukup kerana jangkaan kita ke atas kehidupan sentiasa meningkat.

  Kita tidak lagi berpuas hati dengan kopi Hainanese cawan sederhana RM1.30 tetapi minuman gourmet RM13. Kita tidak pergi ke gerai makanan kejiranan untuk makan malam lagi, tetapi restoran makanan laut yang mewah. Percutian akhir tahun keluarga bukanlah lagi ke Cameron Highlands tetapi ke Hokkaido yang bersalji, dan kereta pertama kita bukan lagi Proton tetapi Honda.

  Lebih banyak yang kita jangkakan dari kehidupan, semakin banyak wang yang kita perlukan untuk memuaskan diri kita. Ini, bagaimanapun, bukanlah satu perkara yang tidak baik tetapi sesuatu yang positif untuk memaju manusia.

  Satu lagi perkara penting: Semakin masyarakat kita berubah, begitu juga dengan ekonomi kita.

  Beberapa pusat membeli-belah kita kosong, bukan kerana ekonomi teruk tetapi kerana sudah ada banyak pusat membeli-belah di sekitar kawasan itu, tambahan pula membeli-belah dalam talian yang popular di kalangan golongan muda yang menyebabkan kedai-kedai fizikal hampir tidak diperlukan.

  Sesetengah perniagaan tidak berprestasi baik bukan kerana kurang pelanggan, tetapi disebabkan perubahan pola konsumerisme. Beberapa kedai masih beroperasi menggunakan cara lama, yang tidak begitu menarik pada milenium kita hari ini.

  Banyak pengeluar perabot merungut tentang perniagaan yang tidak maju, tetapi pada hari pembukaan Ikea Tebrau, pembeli beratur di luar selama berjam-jam sebelum subuh hanya untuk masuk ke pusat perabot itu. Mereka melakukan ini dengan sukarela kerana mereka mahukan sesuatu yang bergaya, berkualiti dan boleh dikembalikan.

  Ada yang mengatakan industri automotif meleset, tetapi Myvi baru oleh Perodua menjual lebih 20,000 unit pada bulan pertamanya.

  Persoalannya bukan sama ada ekonomi itu dalam keadaan baik atau buruk, tetapi bagaimana kita melihat ekonomi kita, jenis kehidupan yang kita cari, dan sama ada kita sudah cukup berazam untuk membuat lebih banyak kekayaan dan peluang untuk diri kita sendiri.

  Subjects:

 • No Comment to " Terserah Kita Melihat, Ekonomi Semakin Baik Atau Muflis? "