• Takut selepas hina warga Palestin

  Reporter: Yusz Man
  Published: Wednesday, 27 December 2017
  A- A+


  BAITULMAQDIS: Parlimen Israel memutuskan untuk memberikan pasukan kawalan keselamatan kepada seorang wakil rakyat kontroversi selepas videonya menghina penduduk Palestin menjadi viral.

  Tokoh parti Likud pimpinan Perdana Menteri Benjamin Netanyahu, Oren Hazan, bertindak demikian kelmarin selepas menaiki bas penduduk Palestin yang dibenarkan meninggalkan Semenanjung Gaza bagi melawat anggota keluarga mereka yang ditahan dalam penjara Israel.

  "Anggota keluarga kamu sepatutnya ditanam," katanya dalam rakaman itu, menuntut penumpang mengutuk 'tindakan ganas' terhadap Israel.

  "Anak kamu anjing," katanya kepada seorang wanita.

  Hazan menggunakan tindakan itu bagi mengkritik dasar Israel memberi permit untuk lawatan seumpama itu ketika Hamas didakwa menahan tiga penduduk awam dan mayat dua anggota tentera Israel.

  Seorang wanita dirakamkan menjawab: "Bercakap dengan Hamas untuk melawat anak kamu, bukan kami."

  Rakaman kejadian itu menjadi tular di media sosial Palestin dan Israel, dan mendapat reaksi daripada jurucakap sayap bersenjata Hamas.

  "Daripada menghantar si bodoh melakukan tindakan tidak matang ini, cuba selesaikan isu ini dengan berani dan tidak mengancam wanita," kata Abu Obeida dalam kenyataan kepada pihak berkuasa Israel. - AFP

  Subjects:

 • No Comment to " Takut selepas hina warga Palestin "