• Permohonan Kerajaan Selangor Cabar Persempadanan Ditolak

  Reporter: uMieySurianie
  Published: Thursday, 7 December 2017
  A- A+


  KUALA LUMPUR - Mahkamah Tinggi di sini sebentar tadi menolak permohonan semakan kehakiman Kerajaan Selangor bagi mencabar persempadanan semula kawasan pilihan raya Parlimen dan Dewan Undangan Negeri (DUN) di negeri itu oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

  Bagaimanapun mahkamah membenarkan permohonan kerajaan negeri tersebut untuk menggantung kesemua inkuiri tempatan sehingga rayuan selesai diputuskan.

  Pada 19 Oktober 2016, Kerajaan Selangor, yang diwakili Menteri Besar Datuk Seri Mohamed Azmin Ali, memfailkan permohonan bagi mencabar cadangan persempadanan semula kawasan pilihan raya Parlimen dan DUN di Selangor oleh SPR.

  Beliau memohon perisytiharan bahawa cadangan persempadanan semula kawasan pilihan raya itu, berdasarkan kajian SPR pada 2016, tidak mematuhi perlembagaan, tidak selaras dengan Fasal 2(c) dan 2(d) Perkara 113 (2) Jadual Ketiga Belas Perlembagaan Persekutuan, serta tidak sah dan terbatal.

  Ahli Parlimen Gombak itu juga memohon mendapatkan perisytiharan bahawa kegagalan SPR menggunakan rang daftar pemilih terbaru dalam urusan persempadanan semula itu adalah melanggar perlembagaan, tidak selaras dengan Seksyen 3 Jadual Ketiga Belas Perlembagaan Persekutuan, dan oleh itu adalah tidak sah dan terbatal. - UTUSAN ONLINE

  Subjects:

 • No Comment to " Permohonan Kerajaan Selangor Cabar Persempadanan Ditolak "