• Penduduk Perlu Tahu Pelan Tindakan Kecemasan Empangan Bengoh

  Reporter: Dayyan Mikhail
  Published: Thursday, 21 December 2017
  A- A+

  Penduduk sekitar Empangan Bengoh perlu mengetahui mengenai Pelan Tindakan Kecemasan (ERP) bagi membolehkan mereka mengetahui mengenai keadaan sebenar dan bekerjasama dengan pihak berkuasa.

  Memetik laporan The Borneo Post, Pengerusi PKR Cawangan Puncak Borneo, Willie Mongin berkata, ada kalangan penduduk mendawak mereka kurang mendapat maklumat dan perincian mengenai ERP.

  Menurutnya, jika diberitahu awal penduduk sekurang-kurangnya dapat mengurangkan kerugian akibat kerosakan atau kehilangan nyawa jika empangan tersebut pecah.

  Willie memetik Penilaian Impak Alam Sekitar (EIA) Empangan Bengoh, Bab Enam mengenai 'Penilaian Risiko' di Perenggan 6.4.2 mengenai 'Risiko kegagalan empangan' yang menyatakan bahawa 'risiko yang ditimbulkannya tidak terlalu tinggi kerana ia terletak di kawasan yang tidak ramai penduduk 'tetapi memberi amaran bahawa' dalam kes kegagalan empangan, kesannya akan menjadi bencana (ke kawasan kediaman hiliran) '.

  "EIA, pada halaman 6-5, memberikan senario pecahan empangan yang diunjurkan, seperti berikut: 'Senario yang diunjurkan adalah seperti yang dinyatakan di bawah: Impak pada Sg Semadang.

  "Kawasan di sepanjang Sg Sarawak Kiri seterusnya ke hilir Kpg Bengoh akan terjejas pada kadar yang lebih perlahan kerana topografi kurang berbukit dan dataran sungai lebih luas. Ini termasuk Kpg Danu, Kpg Puruh Semadang, Kpg Boyan, Kpg Giam, Kpg Git, Kpg Landeh, Kpg Sebu, Kpg Lubok Boya, Kpg Skunyit, Kpg Pluntan dan Kpg Rembus. Kawasan di sekeliling kampung-kampung ini dan kawasan perumahan di sekitarnya akan dibanjiri," katanya.

  Bagaimanapun, Willie berkata EIA tidak menyebut semua kampung di Batu Kitang dan kawasan hiliran, antara Batu Kitang dan Kuching.-Sarawakiana

 • No Comment to " Penduduk Perlu Tahu Pelan Tindakan Kecemasan Empangan Bengoh "