• PDRM Pertimbang Perluas Operasi FRU Di Sabah Dan Sarawak

  Published: Tuesday, 5 December 2017
  A- A+


  KUALA LUMPUR -- Polis Diraja Malaysia (PDRM) sedang mempertimbangkan untuk memperluaskan pengoperasian Pasukan Simpanan Persekutuan (FRU) di Sabah dan Sarawak bagi menangani ancaman dari dalam dan luar negara.

  Ketua Polis Negara Tan Sri Mohamad Fuzi Harun berkata tiada anggota FRU ditempatkan Sabah dan Sarawak ketika ini.

  ​​"Penambahan pengoperasian FRU di kedua-dua negeri itu adalah untuk memperkukuh kekuatan PDRM sedia ada bagi memastikan isu-isu berkaitan ketenteraman awam sentiasa dalam keadaan terkawal.

  ​​​​​"Buat masa ini PDRM hanya menempatkan sebuah aset FRU iaitu kenderaan penyembur air di markas Pasukan Gerakan Am di Sabah untuk mengawal ketenteraman awam di sana manakala di Sarawak tiada logistik FRU yang ditempatkan," katanya pada sidang media selepas sambutan ulang tahun FRU ke-62 di Pangkalan FRU Cheras, di sini.

  Ditanya mengenai jumlah keanggotan FRU sedia ada, beliau berkata PDRM mempunyai 21 trup FRU yang melibatkan kekuatan seramai 2,400 anggota di seluruh negara.

  Mohamad Fuzi berkata FRU ketika ini dalam proses mengatur strategi dan pelaksanaan gerak kerja yang lebih teliti bagi memastikan setiap tugasan mengikut piawaian antarabangsa yang telah ditetapkan.

  "Ia dilaksanakan selari dengan arus perubahan semasa dan demi memenuhi aspirasi rakyat Malaysia yang kini cenderung ke arah aspek keselamatan negara dan ketenteraman awam," katanya.

  Selain itu, Mohamad Fuzi berkata FRU juga akan dibekalkan peralatan logistik termasuk kenderaan baharu yang dilengkapi teknologi terkini.

  “Ini termasuk mengambil kira persiapan yang dirancang rapi bagi menghadapi pilihan raya umum ke-14 yang boleh diadakan pada bila-bila masa dari sekarang,” katanya.

  Turut hadir Timbalan Ketua Polis Negara Tan Sri Noor Rashid Ibrahim dan Komander FRU Datuk Wan Abdullah Ishak.- BERNAMA

  Subjects:

 • No Comment to " PDRM Pertimbang Perluas Operasi FRU Di Sabah Dan Sarawak "