• Najib Lancar 'SIX' Untuk Perkukuh Budaya Inovasi

  Reporter: Yusz Man
  Published: Tuesday, 12 December 2017
  A- A+

  KUALA LUMPUR, 12 Dis (Bernama) -- Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini melancarkan 'Social Impact Exchange' (SIX) pembayaran berasaskan impak untuk memperkukuhkan lagi budaya inovasi di negara ini.

  Beliau berkata SIX merupakan pembayaran berasaskan impak atau 'pay-for-impact' pertama bagi Malaysia untuk menyalurkan sumber korporat yang belum diteroka kepada organisasi tujuan sosial (SPO) yang berprestasi tinggi.

  Najib berkata platform berkenaan direka untuk seiring dengan bursa saham tradisional dan akan menjadi tumpuan untuk membiayai SPO dan projek yang membabitkan mereka.

  "Inisiatif ini akan dilaksanakan secara bersama oleh Agensi Inovasi Malaysia dan Pusat Inovasi dan Kreativiti Global Malaysia (MaGIC), di bawah skop Strategi Lautan Biru Kebangsaan (NBOS)," katanya pada majlis perasmian Sidang Kemuncak Komuniti Keusahawanan Global 2017 di sini hari ini.

  Pada majlis itu, Najib juga mengumumkan penempatan Makmal Inovatif Teknologi Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu yang pertama di Asia Tenggara di Futurise Centre.

  Beliau berkata pusat yang dicadangkan itu, yang diumumkan dalam Bajet 2018, juga akan menempatkan stesen radio internet keusahawanan pertama di rantau ini, eFM, yang akan dipacu oleh Gerakan Keusahawanan Global (GEM).

  Najib berkata ini seiring dengan aspirasi untuk mewujudkan pusat yang disasarkan dapat merangsang dan mempercepatkan inovasi, pembinaan kapasiti dan pengkomersilan produk serta penemuan masa depan.

  "Pusat ini, yang diterajui oleh Cyberview dengan MaGIC sebagai rakan strategiknya, akan membawa kerajaan, korporat, ahli akademik dan usahawan bersama-sama untuk menangani isu-isu mengenai teknologi masa depan seperti pembangunan bandar pintar, robotik dan kepintaran buatan," katanya.

  Perdana Menteri berkata kedua-dua inisiatif itu merupakan sebahagian dari usaha kerajaan untuk menekankan pentingnya inovasi untuk pembangunan ekonomi masa depan negara.

  "Kita kini hidup dalam masa yang tidak menentu. Inovasi mengganggu pemikiran tradisional dan mengalih perkhidmatan dan produk ke tahap yang baru dan lebih kompetitif.

  -- BERNAMA
  Subjects:

 • No Comment to " Najib Lancar 'SIX' Untuk Perkukuh Budaya Inovasi "