• Malaysia Tak Pernah Ada Tahanan Politik, Kata Bekas KPN

  Reporter: Bukan Nama Sebenar
  Published: Thursday, 14 December 2017
  A- A+

  PETALING JAYA : Bekas ketua polis negara hari ini menepis anggapan yang Datuk Seri Anwar Ibrahim merupakan tahanan politik, sambil berkata Malaysia tidak pernah ada tahanan seperti itu.
  Tan Sri Musa Hassan turut membandingkan ketua umum PKR itu dengan nasib dialami pemimpin Myanmar, Aung San Syuu Kyi, tidak lama dulu.

  “Di Myanmar, Aung San Syuu Kyi dulu tahanan politik dia tak boleh keluar rumah langsung, dia tidak boleh terlibat dengan politik,” katanya pada sidang akhbar hari ini, mengulas gesaan peguam hak asasi dan Pengerusi Pakatan Harapan, Tun Dr Mahathir Mohamad supaya Anwar dibebaskan.

  Malah, Musa berkata Malaysia tidak pernah ada tahanan politik walaupun sebelum ini kerajaan pernah membuat tangkapan ahli politik di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).
  “Bagi saya, di Malaysia ini tak ada tahanan politik kerana setiap orang yang ditahan ataupun dipenjarakan menjalani proses perbicaraan.

  “Kalau dulu ada ISA pun, orang yang ditahan itu tadi boleh membuat rayuan di mahkamah untuk cabar penahanan dia,” katanya.

  Menurutnya, bekas tahanan ISA di Malaysia boleh menyertai politik.

  “Mereka boleh menang pilihan raya boleh jadi menteri, boleh jadi ketua dan macam-macam lagi,” kata.

  Semalam Dr Mahathir dan Motley dalam kenyataan bersama menganggap Anwar sebagai tahanan politik dan perlu dibebaskan segera.

  “Kami menggesa kerajaan untuk mempertimbangkan permintaan kami dengan serius dan demi keadilan dan hubungan antarabangsa Malaysia,” kata mereka.

  Anwar sedang menjalani hukuman penjara 5 tahun selepas disabitkan dengan pertuduhan liwat. Beliau bagaimanapun menafikannya dan berkata ia sebahagian daripada konspirasi politik menjatuhkannya. - FMT

  Subjects:

 • No Comment to " Malaysia Tak Pernah Ada Tahanan Politik, Kata Bekas KPN "