• Kami Tak Mulakannya: Mourinho

  Reporter: Azmin Ramlie
  Published: Wednesday, 13 December 2017
  A- A+

  MANCHESTER: Jose Mourinho menafikan dakwaan yang pemain Manchester United menjadi punca kepada tercetusnya kekecohan sebaik berakhirnya aksi tetangga Manchester di Old Trafford, Ahad lalu.

  Buat masa ini FA England sedang menyiasat dakwaan yang mengaitkan 15 individu terbabit dalam insiden itu yang difahamkan berpunca daripada tindakan Mourinho mengarahkan pemain Manchester City merendahkan suara sewaktu meraikan kemenangan berkenaan.

  Tindakan itu bagaimanapun mengakibatkan Mourinho dibaling sekotak susu sebelum barisan pemain dan staf kedua-dua pasukan mula bertengkar yang mana menyaksikan jurulatih City, Mikel Arteta mengalami kecederaan di bahagian bawah mata akibat terkena botol plastik.

  Ditanya mengenai laporan yang mengatakan botol air terkena Arteta dilempar oleh penyerang United, Romelu Lukaku, Mourinho berkata: "Tunjukkan bukti dan hukumlah dia."

  Pengurus City, Pep Guardiola yang mana pasukannya memenangi perlawanan itu 2-1, mempertahankan barisan pemainnya, walaupun dalam masa sama turut memohon maaf kepada United.

  Beberapa kakitangan City mendakwa salah seorang ahli fisioterapi mereka turut ditumbuk semasa insiden itu, namun ia segera dinafikan United.

  Mourinho berkata beliau pasti pemainnya tidak melakukan perkara tidak diingini itu.

  "Saya tahu," kata pengurus United itu. "Saya tidak yakin: saya tahu."

  Apabila Mourinho ditanya wartawan adakah beliau bimbang terhadap sebarang bentuk hukuman, reaksi beliau: "Saya fikir anda bekerja untuk kelab satu lagi dan bukannya untuk organisasi media."

  FA England memberikan tempoh kepada kedua-dua kelab sehingga 6 petang waktu tempatan hari ini untuk mengemukakan hujah sebelum memutuskan keputusan. - AFP

  Subjects:

 • No Comment to " Kami Tak Mulakannya: Mourinho "