• Jangan Ditipu Pakej Umrah Murah

  Reporter: Dayyan Mikhail
  Published: Thursday, 28 December 2017
  A- A+

  Persatuan Ejen-ejen Pelancongan dan Pengembaraan Malaysia (MATTA) mengingatkan umat Islam yang ingin menunaikan umrah supaya tidak tertipu dengan pakej murah yang ditawarkan syarikat atau orang tengah.

  Naib Presiden Umrah dan Haji MATTA Shahrulnezam Mohd Daud berkata, untuk mengelak daripada tertipu, bakal jemaah eloklah berurusan secara terus dengan syarikat yang diberi Lesen Khas Umrah.

  “Lebih 200 syarikat pengembaraan yang menganggotai MATTA memiliki Lesen Khas Umrah dan mereka ini menawarkan pakej umrah di seluruh negara.

  “Orang ramai digalakkan mengunjungi syarikat ini untuk membuat perbandingan tentang harga pasaran dan berwaspadalah kalau ada sesiapa yang menawarkan harga pada yang tidak munasabah murahnya.

  “Polis perlulah menguatkuasakan sepenuhnya undang-undang terhadap individu yang bertindak sebagai orang tengah bagi menipu jemaah, manakala Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan pula perlu bertindak terhadap pengendali perjalanan berlesen yang menipu pelanggan mereka,” katanya di Kuala Lumpur, hari ini.

  Beliau juga mengingatkan dan memberi amaran kepada anggota MATTA bahawa mereka yang terbabit melakukan penipuan akan dipecat daripada persatuan itu.

  Shahrulnezam sedih dengan laporan bahawa 453 jemaah umrah Malaysia tidak dapat pulang ke tanah air dari Tanah Suci sejak 22 Disember lalu.

  Sementara itu, Presiden MATTA Datuk Tan Kok Liang berkata tindakan segera akan diambil terhadap mana-mana anggota persatuan itu yang didapati menipu orang ramai.

  Beliau menasihati rakyat Malaysia supaya belajar memberi bayaran sewajarnya bagi perkhidmatan yang diterima kerana tiada istilah percuma dalam hal itu.

  “Jemaah yang mengharapkan sebahagian daripada bayaran bagi pakej perjalanan mereka dibiayai melalui ‘derma’ akan menanggung masalah besar apabila derma yang diharapkan itu tidak kunjung tiba,” katanya.-Bernama

  Subjects:

 • No Comment to " Jangan Ditipu Pakej Umrah Murah "