• Indonesia Terus Perkukuh Kerjasama Dengan Sarawak

  Reporter: Bukan Nama Sebenar
  Published: Wednesday, 13 December 2017
  A- A+

  Konsul Jeneral Indonesia di Kuching Jahar Gultom memuji kerjasama yang diberikan oleh kerajaan negeri Sarawak selama beliau berkhidmat di negeri ini.

  Memetik laporan The Borneo Post, Jahar berharap Indonesia akan terus memperkukuhkan hubungan kerjasama yang kuat  dengan Sarawak untuk bertahan selama bertahun-tahun.

  "Sepanjang tempoh saya di Sarawak, saya mendapat kerjasama yang sangat baik dari semua pihak, termasuk kerajaan, sektor perniagaan dan masyarakat.

  "Saya yakin rakyat Indonesia di sini merasakan perkara yang sama kerana mereka gembira dapat bekerja di sini. Masalah kecil berlaku tetapi itu perkara biasa. Saya berharap kerjasama ini akan terus bertahan lama, "katanya.

  Sementara itu, mengenai pengambilan pembantu rumah Indonesia secara langsung tanpa melalui ejen, Jahar mengakui bahawa idea itu bagus tetapi perlu diteliti terlebih dahulu.

  "Sekiranya pembantu tidak direkrut melalui ejen, ia akan menjadi sedikit masalah kerana mengikut undang-undang buruh Indonesia, terdapat prosedur yang mesti diikuti. Terdapat agensi di Indonesia yang menyediakan latihan kepada pembantu rumah sebelum dibawa ke sini.

  "Jika pembantu direkrut secara langsung, kami khuatir bahawa pembantu rumah yang dihantar tidak terlatih dan ia tidak akan memberikan reputasi yang baik untuk negara ini," ujarnya. - Sarawakiana
 • No Comment to " Indonesia Terus Perkukuh Kerjasama Dengan Sarawak "