• Datuk Lemas, Cucu Selamat

  Reporter: Dayyan Mikhail
  Published: Thursday, 21 December 2017
  A- A+

  Lelaki lemas, manakala cucunya terselamat selepas perahu dinaiki mereka karam dipukul ombak di Tanjung Po dekat Bako, Kuching, hari ini.

  Kejadian berlaku pada 10 pagi sebelum mayat Mohd Hassan Abdullah, 59, ditemui pasukan mencari dan menyelamat (SAR) kira-kira 11.40 pagi, manakala remaja lelaki Syed Aiman Syed Ridzuan, 14, diselamatkan nelayan di perairan itu.

  Jurucakap Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) Wilayah Sarawak berkata, laporan kecemasan berhubung kejadian diterima Pusat Operasi Maritim Wilayah Sarawak pada 10.45 pagi.

  “Sejurus aduan diterima, sebuah bot maritim PENGAWAL 6 digerakkan ke tempat kejadian dan operasi SAR turut dibantu dua bot nelayan tempatan.

  “Mayat lelaki dewasa (Mohd Hassan) ditemui pada jarak lebih kurang lapan batu nautika dari Muara Tebas lalu dibawa ke jeti Kompleks Maritim Tun Abang Salahuddin sebelum diserahkan kepada polis untuk tindakan lanjut,” katanya dalam satu kenyataan.

  Katanya, sebelum kejadian kedua-dua mangsa yang berasal dari Kampung Muara Tebas keluar ke laut untuk menangkap ikan.

  “APMM menasihatkan komuniti nelayan supaya mengambil berat keselamatan diri terutama ketika musim tengkujuh ini.

  “Sebaik-baiknya pakai jaket keselamatan ketika keluar ke laut, dan bawa pelampung keselamatan di bot sebagai langkah berjaga-jaga,” katanya.-myMetro
 • No Comment to " Datuk Lemas, Cucu Selamat "