• Budak 2 Tahun Hanya Boleh Makan Buah Peach

  Reporter: Bukan Nama Sebenar
  Published: Saturday, 9 December 2017
  A- A+

  SEORANG budak lelaki berusia dua tahun dari Montreal, Kanada hanya boleh makan buah peach untuk meneruskan kehidupannya.

  Micah Gabriel Masson Lopez menderita menghidap sindrom Enterokolitis Cetusan Protein Makanan (FPIES) yang menyebabkan dia alah teruk terhadap hampir semua makanan selain buah peach.

  Micah hampir tidak mempunyai hari tanpa kesakitan.

  Sebagai tambahan kepada FPIES, dia menderita akibat kekurangan imun yang dipanggil Sindrom DiGeorge dan keadaan genetik yang jarang dihidapti dikenali sebagai 15Q13.3 micro-duplication.

  Setiap bulan, ibu bapanya perlu membawanya ke sembilan pakar yang berbeza, dan kos perubatannya juga tinggi.

  Begitu juga dengan kos untuk memastikan bekalan buah peachnya stabil, yang sukar diperolehi di Quebec apabila bukan musimnya.

  Ibu bapanya sangat terdesak sehingga terpaksa melancarkan kempen mengumpul dana bagi membantu mereka menampung semua perbelanjaan perubatan.

  Micah didiagnosis dengan FPIES ketika usia enam bulan.

  Buah peach Micah tidak boleh dimakan dalam sembarangan bentuk. Ia tidak boleh dibekukan, dikeringkan, atau diminum kerana potensi aditif.

  Buah tersebut juga mestilah ditanam secara organik.

  Anda sendiri dapat bayangkan bahawa buah peach segar organik bukan sesuatu yang mudah didapati pada setiap masa, dan harganya tidak murah.

  "Hidup di Quebec, buah peach sangat sukar didapati apabila bukan musimnya. Kami membelinya secara pukal dan sudah kehabisan wang untuk terus membelinya kerana kami juga perlu membayar keperluan perubatannya yang kompleks," kata ibunya, Caroline Masson.

  Dengan dua lagi anak lelaki yang perlu dijaga, ibu bapa Micah benar-benar tersepit. Walaupun kos itu adalah beban, mereka tetap mahu pastikan Micah gembira dan bebas dari kesakitan.

  "Makanan pepejal pertama yang kami uji adalah pisang. Dia terus muntah empat jam kemudian, enam kali berturut-turut, pucat dan kulitnya hampir biru," kata Caroline.

  "Kali pertama saya melihatnya saya sangat terkejut, saya tak tahu bagaimana untuk membantunya. Saya menelefon 911 dan mereka tak tahu apa itu FPIES. Jadi, kami hanya memegangnya dan menangis bersamanya sepanjang malam."

  Walaupun agak rumit untuk menguruskannya, Micah adalah kanak-kanak yang istimewa.

  "Dia seorang yang menakjubkan, penuh kasih sayang dan menyayangi semua orang. Dia tidak mempunyai permulaan yang mudah untuk hidup."

  Malangnya, tiada ubat untuk FPIES, tetapi mungkin ada harapan untuk Micah.

  Seperti yang dijelaskan oleh ibunya, kebanyakan kanak-kanak seperti Micah akan menderita dengan keadaan ini sehingga umur lebih kurang empat tahun.

  Bagi Micah, ia agak sukar kerana kebanyakan kanak-kanak lain alah kepada dua atau tiga makanan, tetapi dia mempunyai 27 jenis makanan yang mencetuskan masalah apabila dimakan.

  Namun, ibu bapanya tidak putus asa dan masih mencari makanan selamat lain untuknya.

  Mereka bereksperimen dengan air rebusan arnab dan hasil awalnya menggalakkan, tetapi Micah hanya mampu menelan setengah sudu teh sehari dan itu sudah cukup baik.

  Dia juga boleh bergantung dengan formula makanan cair khas yang kosnya akan ditanggung oleh Medicare sehingga Oktober 2018.

  Pada ketika itu, dia akan diuji sekali lagi untuk memenuhi syarat untuk mendapatkan perlindungan.

  Kini, ibu bapanya berharap mereka dapat mengumpul dana agar Micah boleh mendapatkan buah peachnya dan dapat dirawat.- Mstar

  Subjects:

 • No Comment to " Budak 2 Tahun Hanya Boleh Makan Buah Peach "