• Arab Saudi, Jordan, Maghribi Bantah Hasrat Trump

  Reporter: Azmin Ramlie
  Published: Wednesday, 6 December 2017
  A- A+

  RIYADH: Raja Salman dari Arab Saudi, semalam memberi amaran tindakan Presiden Donald Trump memindahkan Kedutaan Amerika Syarikat di Israel ke Baitulmaqdis adalah 'langkah bahaya' yang boleh membangkitkan kemarahan umat Islam seluruh dunia.

  "Memindahkan Kedutaan Amerika Syarikat (ke Baitulmaqdis) adalah langkah bahaya yang akan memprovokasi perasaan umat Islam seluruh dunia," lapor Al-Ekhbariya TV memetik Raja Salman sebagai memberitahu Trump dalam panggilan telefon.

  Trump memaklumkan Presiden Mahmud Abbas mengenai hasratnya memindahkan kedutaan AS dari Tel Aviv ke Baitulmaqdis.

  Pengumuman itu mencetuskan kritikan daripada pemimpin Arab.

  Sementara itu di Amman, nada sama dilontarkan Raja Abdullah dari Jordan yang menyifatkan langkah itu memberi kesan bahaya kepada kestabilan rantau itu.

  Trump menyatakan hasrat meneruskan keputusan memindahkan kedutaan AS ke Baitulmaqdis dalam panggilan telefon kepada Raja Abdullah, kata kenyataan istana.

  Raja Abdullah dipetik sebagai membalas sebarang keputusan seumpama itu bahaya kepada kestabilan dan keselamatan rantau berkenaan serta menghalang usaha AS menyambung semula rundingan damai Arab - Israel.

  Turut menyatakan bantahan terhadap tindakan Trump itu adalah Raja Mohammed VI dari Maghribi.

  Dalam surat terbuka kepada Trump, Raja Mohammed meluahkan 'kebimbangan mendalam' dan 'kebimbangan dirasakan negara Arab dan Islam dan penganutnya' berhubung langkah mengiktiraf bandar raya itu sebagai ibu negara Israel dan memindahkan Kedutaan Amerika Syarikat ke situ. - AFP/Reuters

  Subjects:

 • No Comment to " Arab Saudi, Jordan, Maghribi Bantah Hasrat Trump "