• Air Dari Empangan Bengoh Selamat, Tidak Tercemar - Dr Rundi

  Reporter: uMieySurianie
  Published: Friday, 8 December 2017
  A- A+


  KUCHING: Air dari Empangan Bengoh selamat dan tidak tercemar, kata Menteri Utiliti Dato Sri Dr Stephen Rundi Utom.

  Katanya, Lembaga Air Kuching (KWB) telah memantau kualiti air mentah dari empangan tersebut sejak Februari 2016.

  Memetik laporan The Borneo Post, menurutnya, sampel air mentah dari takungan empangan dihantar secara berkala setiap bulan kepada Jabatan Kimia untuk ujian pematuhan.

  Tambahnya, ujian tersebut termasuk untuk mikrobiologi, logam berat plumbum, dan biosida yang merangkumi racun serangga, racun perosak dan racun rumpai.

  "Untuk air mentah, sampel diambil dari paras bawah, tengah dan atas empangan. Nilai purata memimpin kandungan dalam air mentah pada 2017 di ketiga-tiga peringkat adalah 0.001, 0.001 dan 0.001 mg / l masing-masing.

  "Nilai-nilai ini adalah di bawah paras maksima yang boleh diterima sebanyak 0.05 mg / l seperti yang ditetapkan dalam Standard Kualiti Air Minum Kebangsaan yang disyorkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia,"katanya dalam satu kenyataan.

  Beliau mengulas kenyataan Naib Pengerusi PKR Boniface Willy Tumek yang mendakwa bahawa air dari Empangan Bengoh boleh tercemar dengan membawa 600 bateri solar yang digunakan oleh dua buah kampung iaitu Kampung Rejoi dan Kampung Taba Sait untuk menyimpan tenaga solar.

  Dr Rundi turut memberitahu bahawa KWB juga memantau dengan teliti kualiti air terawat, termasuk kandungan plumbum di Loji Rawatan Air Batu Kitang.

  Menurutnya lagi, nilai purata bagi plumbum di dalam air yang dirawat pada tahun 2017 adalah kurang daripada 0.001 mg / l yang jauh di bawah nilai maksima 0.01 mg / l seperti yang ditetapkan dalam Standard Kualiti Air Minum Kebangsaan yang disyorkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia.

  "Berdasarkan keputusan ujian pematuhan, kedua-dua air mentah dan air terawat mematuhi Standard Kebangsaan untuk Kualiti Air Minum.

  "Oleh itu, air yang dirawat dari kilang rawatan air Batu Kitang selamat untuk digunakan," ujarnya. – Sarawakiana
 • No Comment to " Air Dari Empangan Bengoh Selamat, Tidak Tercemar - Dr Rundi "