• Wong Harap Kerajaan Negeri Tubuh DFTZ Versi Sarawak

  Reporter: uMieySurianie
  Published: Wednesday, 8 November 2017
  A- A+

  KUCHING: Menteri Perdagangan Antarabangsa dan E-Perdagangan Dato Sri Wong Soon Koh berharap kerajaan negeri akan menubuhkan Zon Perdagangan Bebas Digital (DFTZ) versi Sarawak.

  Katanya, ini akan membantu memudahkan e-dagang antarabangsa dan memperkasakan inovasi berasaskan internet negeri, menjadikan negeri sebagai hab serantau di rantau ini.

  "Tidak terlalu banyak perusahaan kecil dan sederhana (PKS) tempatan yang telah berdaftar dengan DFTZ (tetingkap e-dagang Malaysia).

  “Dengan itu diharapkan pada masa yang akan datang, dengan persetujuan dari Ketua Menteri kita Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg , kita boleh menubuhkan DFTZ versi Sarawak di Kuching,” katanya semalam.

  Memetik laporan The Borneo Post, menurut Wong, Mitec dengan agensi berkaitan, baik negeri dan persekutuan, akan terus menyediakan pengetahuan dan kursus digital yang sesuai untuk membantu usahawan tempatan meningkatkan pengetahuan dan keupayaan mereka dalam perdagangan dalam talian, e-dagang dan Pemasaran.

  Beliau yang juga Menteri Kewangan Kedua, menegaskan bahawa negeri ini tidak lagi menjadi negara teritorial, tetapi mesti menjadi pasaran dan perdagangan negara, sambil menambah bahawa negara yang boleh menunggang gelombang cepat Teknologi Maklumat (IT) dan e-dagang akan berjaya.

  “Kita mesti mula memupuk sikap yang berbeza dan memupuk persekitaran yang ada perubahan untuk melakukan perkara yang berbeza," katanya.

  Menurutnya, peranan Mitec termasuk memupuk minda e-dagang dan menganjurkan seminar, bengkel dan aktiviti yang berkaitan dengan ekonomi digital. – Sarawakiana
 • No Comment to " Wong Harap Kerajaan Negeri Tubuh DFTZ Versi Sarawak "