• Riot Perlu Selesaikan Kekurangan Dayak Dalam TVET

  Reporter: Bukan Nama Sebenar
  Published: Tuesday, 21 November 2017
  A- A+

  Parti Bansa Dayak Sarawak Baru (PBDSB) menggesa Menteri Sumber Manusia Datuk Seri Richard Riot Jaem menyelesaikan masalah kekurangan Dayak dalam Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional (Tvet).

  Memetik laporan The Borneo Post, Setiausaha Agungnya Anthony Nais berkata Riot tidak sepatutnya melahirkan rasa kehampaan terhadap anak-anak Dayak yang enggan menyertai pendidikan kemahiran dengan hanya 12.6 peratus berbanding kaum-kaum lain.

  "Apa yang lebih membimbangkan ialah Datuk Seri Richard Riot sendiri. Dia tidak sepatutnya melepaskan kekecewaannya, tetapi nyatakan tindakan susulan yang akan diambil oleh kementeriannya.

  "Jangan hanya menyalahkan kaum sendiri, tetapi sebagai Dayak kita harus saling membantu," katanya.

  Beliau turut menegaskan Riot sepatutnya sedar bahawa minat yang rendah terhadap Tvet adalah disebabkan oleh beberapa faktor, termasuk kurang kesedaran di kalangan orang tua tentang kepentingan latihan vokasional dan kemahiran.

  "Selain itu, kemudahan yang sangat kurang di Sarawak. Ibu bapa di kawasan luar bandar perlu menanggung kos yang tinggi jika mereka menghantar anak mereka ke bandar-bandar dan bandar seperti Kuching, Miri, Betong, Sibu dan Bintulu untuk latihan vokasional dan kemahiran. Ini termasuk membayar pengangkutan selain daripada yuran pengajian, " ujarnya.

  Riot dipetik dalam sebuah akhbar harian tempatan yang menyatakan dia kecewa dengan bilangan orang Dayak dalam Tvet meskipun ia menawarkan prospek gaji yang baik dan selaras dengan sasaran kerajaan untuk memiliki 35 peratus tenaga kerja mahir menjelang 2030. - Sarawakiana
 • No Comment to " Riot Perlu Selesaikan Kekurangan Dayak Dalam TVET "