• Ringgit Dinilai Secara Tidak Adil – BNM

  Reporter: Bukan Nama Sebenar
  Published: Tuesday, 21 November 2017
  A- A+


  KUALA LUMPUR: Mata wang ringgit dinilai secara tidak adil dan jauh berbeza daripada nilai saksama yang memperlihatkan keperluan kepada pemulihan kadar pertukaran.

  Gabenor Bank Negara Malaysia (BNM), Tan Sri Muhammad Ibrahim berkata, ringgit kini diniagakan pada paras tertinggi berban­ding dolar AS sejak 2016 apabila ia disenaraikan sebagai satu daripada mata wang berprestasi pa­ling buruk di Asia.

  Katanya, sama seperti beberapa mata wang pasaran baharu muncul yang lain, ringgit mengalami kerugian selepas kemenangan Donald Trump dalam pilihan raya Presiden Amerika Syarikat (AS).

  Jelas beliau, pelabur bimbang tindakan pengeluaran modal secara tergesa-gesa oleh keba­nyakan ekonomi baharu muncul boleh menyebabkan kenaikan kadar faedah AS dengan pantas.

  “Ringgit menyaksikan peningkatan ketara sejak November tahun lepas, yang ketika itu merupakan antara mata wang paling tidak menentu namun kedudukannya kini semakin mengukuhkan, malah stabil.

  “Ketidaktentuan telah menurun daripada kedudukan puncak pada 9.7 peratus kepada kira-kira 3.7 peratus pada masa ini,” kata­nya dalam teks ucapan sempena Majlis Makan Malam Tahunan Persatuan Pasaran Kewangan Malaysia di sini Jumaat lalu yang dikeluarkan BNM hari ini.

  Bagi kebanyakan ahli ekonomi dan penganalisis, Malaysia adalah ekonomi yang bergantung kepada minyak dan apabila harga minyak turun, ekonomi Malaysia menghadapi masalah.

  Menurut Muhammad, walaupun keadaan itu benar untuk beberapa tahun sebelum ini, namun perkara berkenaan terus diandaikan tetap dan kekal oleh pihak tertentu.

  Tambahnya, persepsi itu berterusan sungguhpun sudah banyak perubahan struktur dilakukan yang membawa kepada ekonomi Malaysia yang lebih pelbagai dan mengurangkan pergantungan kepada minyak.

  “Bagi yang belum tahu, peratusan pendapatan minyak kepada pendapatan kerajaan sebanyak 41.3 peratus pada 2009 berbanding 14.6 peratus pada 2016. Fakta ini seolah-olah tidak dihiraukan oleh banyak penganalisis,” katanya.

  - Utusan Online

  Subjects:

 • No Comment to " Ringgit Dinilai Secara Tidak Adil – BNM "