• Putin Optimis Perang Di Syria Akan Tamat

  Reporter: Azmin Ramlie
  Published: Thursday, 23 November 2017
  A- A+

  SOCHI: Presiden Vladimir Putin, semalam berkata usaha untuk menamatkan perang selama enam tahun di Syria memasuki 'fasa baru', menjelang pertemuan dirancang antara pegawai rejim dan pemimpin pembangkang.

  Ia turut menegaskan kepada kedua-dua pihak supaya memberi kerjasama.

  Rundingan baru itu akan diadakan tidak lama lagi, kata Putin selepas pertemuan dengan Presiden Iran, Hassan Rouhani dan Presiden Recep Tayyip Erdogan, menegaskan mereka akan menghidupkan semula proses damai yang tergantung itu.

  "Jelas bahawa proses pembaharuan bukan mudah, ia memerlukan kerjasama dan persetujuan semua pihak terutama kerajaan Syria," kata Putin selepas dua jam berunding dengan Rouhani dan Erdogan di Sochi.

  Kerajaan Syria pimpinan Presiden Bashar al-Assad kelihatan menyokong desakan Putin supaya diadakan kongres rejim dan tokoh pembangkang, dengan sumber Kementerian Luar memberitahu agensi berita SANA bahawa ia mengalu-alukan kenyataan penutup itu.

  Kumpulan pembangkang berkumpul di Riyadh semalam dalam usaha menyatukan delegasi untuk rundingan, yang sudah lama dituntut Damsyik.

  Walaupun beberapa tokoh tidak hadir, enggan menggugurkan tuntutan mereka yang mahukan Assad berundur, masih tidak jelas sama ada usaha anjuran wakil khas Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Staffan de Mistura, dan Menteri Luar Arab Saudi, Adel al-Jubeir, itu akan berjaya.

  Namun Putin berkata, pertemuan seterusnya di Sochi akan 'merangsang' rundingan damai PBB di Geneva, yang tergantung walaupun sudah beberapa pusingan diadakan.

  Beliau menambah, ada peluang baik menamatkan perang di Syria yang sudah meragut lebih 330,000 nyawa. - AFP

  Subjects:

 • No Comment to " Putin Optimis Perang Di Syria Akan Tamat "