• Presiden Zimbabwe Nafi Disingkir

  Reporter: uMieySurianie
  Published: Monday, 20 November 2017
  A- A+


  HARARE – Robert Mugabe yang disingkirkan partinya mendakwa masih kekal presiden Zimbabwe ketika berucap menerusi siaran televisyen kebangsaan.

  Ucapan Mugabe ternyata menimbulkan keadaan tidak menentu terhadap negara itu kerana ramai yang menjangka presiden sejak 37 tahun lalu itu akan hanya bertahan hingga pertengahan Disember ini.

  “Kongres Parti (pemerintah ZANU-PF) akan diadakan dalam beberapa minggu lagi dan saya akan mempengerusikan prosesnya,” kata Mugabe.

  Mugabe dianggap tidak mempunyai pilihan selepas tentera merampas kuasa hingga membuka ruang bantahan rakyat dan parti yang setia kepadanya mengarahkan beliau meletak jawatan.

  Bagaimanapun, beliau yang duduk bersebelahan jeneral yang menjadi dalang campur tangan tentera, menyampaikan ucapan dengan mengatakan beliau tidak terkejut dengan kekacauan itu.

  Bercakap dengan nada suara perlahan, Mugabe menegaskan keperluan perpaduan untuk menyelesaikan masalah kebangsaan, retorik yang sering dilaungkan sejak berdekad lamanya.

  “Operasi yang berlaku tidak memberi ancaman kepada perintah perlembagaan kita yang dijunjung dan tidak mencabar kuasa saya sebagai ketua negara dan ketua komander,” katanya.

  Orang ramai yang berhimpun di kafe dan bar di ibu negara menonton ucapan pemimpin berusia 93 tahun yang dianggap sudah berakhir, masing-masing terkejut, malah ada juga yang menangis. – AFP/BH ONLINE

  Subjects:

 • No Comment to " Presiden Zimbabwe Nafi Disingkir "