• PM Denmark Hadiahkan Jokowi Album Metallica

  Reporter: Dayyan Mikhail
  Published: Wednesday, 29 November 2017
  A- A+

  JAKARTA: Mengetahui bahawa Presiden Joko “Jokowi” Widodo adalah seorang penggemar muzik genre heavy metal, Perdana Menteri Denmark, Lars Løkke Rasmussen menghadiahkannya satu kotak piring hitam album Metallica berjudul Master of Puppets semasa pertemuan dua hala di Istana Bogor, petang Selasa lalu.

  Hadiah itu mengejutkan Jokowi, yang menganggapnya sebagai cenderahati yang luar biasa.

  Sebagai balasan, Jokowi memberikan Rasmussen sebilah rencong (keris tradisional dari Aceh).

  “Rasmussen memahami kegemaran saya (muzik),” kata Jokowi dengan senyuman lebar ketika dia menerima dua set piring hitam yang mengandungi lapan lagu klasik seperti Heroes Disposable, Things That Should Not Be dan Master of Puppets, serta demo, versi adunan semula dan rakaman secara langsung.

  Set piring hitam itu adalah bersempena untuk meraikan ulang tahun ke-30 album tersebut dan mula berada di pasaran pada 10 Nov. lalu.

  Album Master of Puppets dirakam di Copenhagen antara September dan Disember 1985, dua tahun selepas Metallica memecahkan adegan logam dengan album debut mereka Kill ‘Em All.

  Pada tahun 2014, metalheads dunia meraikan pemilihan Jokowi kerana merasakan seakan-akan “sekutu” mereka sendiri telah berkaya menduduki pejabat tertinggi dalam negara demokrasi ketiga terbesar di dunia itu.-MYNEWSHUB.CC

  Subjects:

 • No Comment to " PM Denmark Hadiahkan Jokowi Album Metallica "