• Penjara 4 Bulan Hina PM Dalam FB

  Reporter: Azmin Ramlie
  Published: Friday, 17 November 2017
  A- A+

  PETALING JAYA: Seorang operator kilang dipenjara empat bulan oleh Mahkamah Majistret di sini, hari ini, selepas mengaku bersalah memuat naik kartun yang mengaibkan Perdana Menteri di Facebook, bulan lalu.

  Majistret Mohd Azali Ibrahim menjatuhkan hukuman itu terhadap Mohamad Hamizan Ghazali, 24, dan memerintahkan tertuduh menjalani hukuman penjara bermula dari tarikh dia ditahan pada 12 November lalu.

  Berdasarkan kertas pertuduhan, Mohamad Hamizan didakwa menggunakan profil Ieyzan Ghazali di laman sosial Facebook dan memuat naik gambar lukisan kartun bersifat jelik yang tertera perkataan mengaibkan Perdana Menteri.

  Dia dituduh melakukan kesalahan itu di Jalan Melati 2, Taman Paya Rumput Perdana, Melaka Tengah, Melaka, antara jam 12.01 tengah malam pada 20 Oktober dan 5.30 petang, 22 Oktober lalu.

  Dia dituduh mengikut Seksyen 233(1)(a)(ii) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 dan boleh dihukum mengikut Seksyen 233(3) akta sama (Akta 588), yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum setahun atau denda atau kedua-duanya.

  Terdahulu, tertuduh yang tidak diwakili peguam dalam rayuannya, memohon dikenakan hukuman ringan dengan alasan sudah direman selama lima hari sejak Ahad lalu.

  Bagaimanapun, Timbalan Pendakwa Raya, Abu Arsalnaa Zainal Abidin, membantah rayuan itu dan memohon tertuduh dikenakan hukuman setimpal berbentuk pengajaran untuk tidak mengulangi kesalahan sama yang menjadi trend masyarakat hari ini menggunakan media sosial bagi menyebar dan menyalahi undang-undang.

  "Tertuduh tidak sepatutnya melanggar undang-undang jika ingin menyuarakan pendapat. Tindakannya memuat naik gambar jelik adalah silap serta tidak menghormati pemimpin pertama negara," katanya.

  Mengikut fakta kes, pengadu adalah ahli 'Friends of UMNO' yang membuat laporan polis berhubung tindakan tertuduh yang memuat naik gambar jelik di status miliknya. - BHOnline

  Subjects:

 • No Comment to " Penjara 4 Bulan Hina PM Dalam FB "