• Pemilihan CEC DAP: Ahli Dakwa Nombor Calon Diubah

  Published: Tuesday, 21 November 2017
  A- A+

  SHAH ALAM: Sekumpulan ahli DAP mendakwa pemilihan semula Jawatankuasa Eksekutif Pusat (CEC) parti itu pada 12 November lalu, sebagai tidak telus.

  Wakilnya yang juga bekas Timbalan Pengerusi DAP Taman Ehsan, Klang, L Pannerselvam, berkata proses pengiraan undi dibuat dalam bilik tertutup berjam lamanya, sekali gus menimbulkan persoalan dalam kalangan ahli parti kemungkinan berlaku manipulasi undi.

  "Perwakilan tidak dibenarkan tulis nama calon ketika mengundi, sebaliknya hanya tulis nombor calon. Contohnya, jika perwakilan tulis nombor 1,2,3,4,5,6,7,8,9, semua nombor ini dengan senangnya boleh diubah.

  "Nombor 1 boleh diubah jadi 11,10 atau 12. Nombor 2 pula boleh diubah kepada 12,21,22,32,42,52,62 dan macam-macam nombor lagi. Adakah wujud agenda demi mengekalkan pemimpin tertentu dalam DAP?

  "Malah, wakil calon juga tidak dibenarkan melihat proses pengiraan ini, seolah-olah ada benda hendak disembunyikan," katanya ditemui pemberita selepas menghantar surat bantahan kepada Jabatan Pendaftar Pertubuhan (ROS) Selangor di sini, hari ini.

  Pannerselvam turut menempelak Lim Guan Eng dan Lim Kit Siang kerana mentadbir DAP mengikut kehendak mereka, tanpa mengambil kira pandangan ahli akar umbi.

  "Pemimpin utama DAP perlu menjawab persoalan yang dibangkitkan ahli. Pemimpin utama DAP jangan bercakap soal ketelusan jika DAP sendiri gagal amalkan ketelusan," katanya.

  DAP melantik firma antarabangsa, Grant Thornton, bagi mengendalikan keseluruhan proses pemilihan semula kali kedua CEC parti itu.

  Pemilihan semula itu menyaksikan Ketua Parlimennya, Lim Kit Siang, kekal dalam kepemimpinan tertinggi parti berkenaan.

  Yang turut kekal terpilih adalah anaknya yang juga Setiausaha Agung, Lim Guan Eng, serta anak mendiang Karpal Singh, Gobind Singh Deo.

  Bagaimanapun, hanya 1,376 daripada 2,576 perwakilan yang layak mengundi hadir bagi pemilihan semula CEC di Pusat Konvensyen Ideal (IDCC) Shah Alam, pada 12 November.

  Kehadiran kira-kira 53 peratus itu jauh merosot berbanding 1,725 perwakilan yang mengundi bagi pemilihan semula CEC parti itu pada 2013. - BHOnline

  Subjects:

 • No Comment to " Pemilihan CEC DAP: Ahli Dakwa Nombor Calon Diubah "