• Pasar Raya, Cawangan Bank Ditutup Akibat Trend Online

  Reporter: Bukan Nama Sebenar
  Published: Wednesday, 1 November 2017
  A- A+


  Semakin kita menghampiri Pilihan Raya Umum, akan muncul lebih banyak fitnah yang akan diceritakan sama ada melalui ceramah-ceramah mahupun melalui penceritaan di media-media sosial.

  Ini terutamanya, tentang kelembapan perniagaan yang berlaku di pusat-pusat beli-belah dan kedai runcit, serta cerita-cerita berkaitan penutupan kedai-kedai dan pasar raya tertentu.

  Ia tentunya dalam usaha mereka untuk beri gambaran bahawa konon ekonomi Malaysia berada pada keadaan yang buruk. Sebagaimana dulu pihak pembangkang pernah mempergunakan hal penutupan beberapa cawangan bank.

  Walhal yang SEBENARNYA BERPUNCA daripada peralihan kecenderungan perbankan kepada sistem perbankan dalam talian (online banking), untuk mengelirukan rakyat.

  Mereka mendakwa kononnya cawangan-cawangan bank itu ditutup kerana ekonomi negara yang teruk. Padahal hakikatnya, bank-bank ini mencatatkan rekod keuntungan tertinggi berbanding tahun-tahun sebelumnya.

  Jadi kenapa cawangan-cawangan itu ditutup? Cuba tanya diri anda sendiri, berapa banyak kali anda pernah berbaris dan berurusan di cawangan-cawangan ‘bank fizikal’ sejak beberapa tahun kebelakangan ini?

  Sebaliknya, perbelanjaan domestik, iaitu jumlah perbelanjaan yang dibelanjakan oleh rakyat Malaysia dalam negara ini telah meningkat sebanyak 7.1% (6.6% untuk suku kedua 2017).

  Walau bagaimanapun, pertumbuhan jualan runcit dijangka hanya berkembang sebanyak 3.7% pada tahun 2017. Ini kerana terdapat perubahan ketara yang menyeluruh dalam corak/kaedah pembelian di seluruh dunia.

  Yang mana, seperti rakyat negara lain juga, didapati rakyat Malaysia kini lebih cenderung untuk membeli-belah secara atas talian (online) sekali gus telah mengubah cara rakyat Malaysia berbelanja.

  Hal ini secara tidak langsungnya telah menyebabkan jumlah pengunjung yang datang ke pusat-pusat membeli-belah menjadi semakin berkurangan. Ia tidak lagi tertumpu kepada outlet-outlet fizikal.

  Ditambah pula dengan pembinaan dan pengwujudan pusat beli-belah yang terlalu banyak terutamanya di Lembah Klang, ada di antara gedung ini yang telah/akan menghadapi tekanan.

  Ia akhirnya akan mengakibatkan penutupan – corak yang sama anda dapat lihat di seluruh dunia. Apa yang pasti, ia bukanlah disebabkan oleh keadaan ekonomi yang buruk atau kononnya negara akan bankrap. Tidak.

  Ini adalah trend global – jadi usah terpedaya dengan propaganda para propagandis murahan ini.

  A.D.A.M.
  Aku Darah Anak Malaysia

  Subjects:

 • No Comment to " Pasar Raya, Cawangan Bank Ditutup Akibat Trend Online "