• Nilai Perdagangan Malaysia - China Meningkat

  Reporter: Azmin Ramlie
  Published: Tuesday, 7 November 2017
  A- A+

  KUALA LUMPUR: Pertumbuhan nilai perdagangan antara Malaysia dan China mencatatkan peningkatan sebanyak 24.8 peratus, dengan jumlah RM213 bilion tahun ini setakat September lalu, berbanding RM171 bilion tahun lalu bagi tempoh yang sama.

  Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Ahmad Maslan, berkata nilai import ke negara berkenaan berjumlah RM121 bilion, manakala eksportnya RM92 bilion masing-masing bagi tempoh sembilan bulan pertama tahun ini.

  "Komposisi utama barangan ke China bagi tempoh sama (Januari hingga September tahun ini), terdiri daripada barangan elektrik dan elektronik berjumlah RM 37 bilion, bahan kimia (RM10 bilion), keluaran petroleum (RM10 bilion) keluaran getah (RM4 bilion) dan gas asli cecair (RM4 bilion).

  "Perkembangan aktiviti pelaburan dari china dalam sektor perkilangan juga sedang berjalan dengan lancar.

  "Pada 31 disember 2016, sejumlah 220 projek perkilangan dilaksanakan dengan penyertaan dari china membabitkan kos pelaburan RM14 bilion.

  "Projek terbabit mewujudkan 33,020 peluang pekerjaan," katanya pada sesi pertanyaan jawab lisan, di Dewan Rakyat, hari ini.

  Ahmad menjawab soalan Datuk Wira Othman Abdul (BN-Pendang) yang meminta beliau menyatakan jumlah eksport Malaysia ke China sehingga Ogos 2017 dan jenis barangan mengikut nilainya. - BHOnline

  Subjects:

 • No Comment to " Nilai Perdagangan Malaysia - China Meningkat "