• Kerajaan Negeri Akan Meneliti Projek Perumahan Di Long Lama - Dr Annuar

  Reporter: uMieySurianie
  Published: Friday, 3 November 2017
  A- A+

  LONG LAMA: Kerajaan negeri menerusi Kementerian Kerajaan Tempatan dan Perumahan akan meneliti keperluan untuk membangunkan projek perumahan di Long Lama dalam usaha meningkatkan lagi pembangunan di kawasan tersebut.

  Menteri Muda Perumahan Dan Kesihatan Awam, Dr Annuar Rapaee berkata, projek perumahan berpotensi untuk dibangunkan berikutan permintaan yang tinggi daripada rakyat Telang Usan.

  Memetik laporan The Borneo Post, menurutnya, kerajaan negeri mempunyai banyak rancangan projek perumahan tetapi belum sampai ke Long Lama.

  "Rugi jika orang boleh membeli rumah tetapi kami tidak dapat membekalkannya. Permintaan ada di sana, jadi mesti ada bekalan. Kerajaan negeri mempunyai banyak perancangan perumahan tetapi belum sampai ke sana (Long Lama).

  "Oleh itu, saya akan berbincang dengan wakil rakyat Telang Usan, Dennis Ngau dan Perbadanan Pembangunan Perumahan Sarawak (HDC) mengenai bagaimana kita boleh membawa pembangunan ke kawasan ini," katanya.

  Sementara itu, Dennis berkata beliau berharap penduduk di Telang Usan dapat menikmati infrastruktur perumahan yang selesa dan terancang.

  Ini termasuk projek perumahan kos rendah seperti Rumah Mesra Rakyat (RMR) dan projek perumahan kos sederhana.

  "Kami menerima banyak permohonan daripada pemimpin masyarakat dan penduduk di Telang Usan yang mempunyai wang untuk membeli rumah, tetapi tidak ada rumah untuk membeli di sini.

  "Oleh itu, saya berharap projek pembangunan perumahan dapat dirancang dan dilaksanakan di sini untuk membangunkan kawasan ini secepat mungkin, terutama ketika ini (Long Lama) adalah ibu kota kawasan Telang Usan. Saya, sebagai wakil rakyat, menanti perkembangan pesat di sini," jelas Dennis. – Sarawakiana
 • No Comment to " Kerajaan Negeri Akan Meneliti Projek Perumahan Di Long Lama - Dr Annuar "