• Jepun Mahu Perketat Kawalan Media Sosial

  Reporter: Azmin Ramlie
  Published: Saturday, 11 November 2017
  A- A+
  TOKYO: Jepun mempertimbang untuk mengetatkan kawalan terhadap media sosial kerana ia sering dijadikan saluran untuk golongan yang tertekan memuat naik status hasrat membunuh diri.

  Rancangan itu muncul susulan kes pembunuh bersiri membabitkan sembilan remaja baru-baru ini selepas dihubungi suspek menerusi Twitter.

  Bulan lalu, negara itu digemparkan dengan penemuan bahagian tubuh manusia membabitkan mangsa berusia antara 15 hingga 16 tahun di dalam peti sejuk serta kotak peralatan di sebuah kediaman di pinggir ibu negara.

  Difahamkan, suspek Takahiro Shiraishi, 27, melakukan pembunuhan beramai-ramai dalam tempoh dua minggu itu dengan mencari mangsa yang memuat naik hasrat untuk membunuh diri menerusi Twitter.

  "Suspek didakwa menggunakan taktik amat kotor untuk menarik dan membunuh mangsa. Dia kemudian menggunakan kemahuan mereka untuk membunuh diri seperti yang dimuat naik di internet," kata Ketua Setiausaha Kabinet, Yoshihide Suga.

  Seorang menteri mendesak kerajaan meneliti kaedah untuk mengehadkan akses kepada muat naik sedemikian di media sosial.

  "Kita perlu mengambil langkah untuk mencegah kes ini daripada berulang," kata jurucakap tertinggi kerajaan itu sambil menambah bahawa pihak berkuasa juga perlu meningkatkan sokongan terhadap golongan muda yang memuat naik mesej terdesak di internet. - AFP

  Subjects:

 • No Comment to " Jepun Mahu Perketat Kawalan Media Sosial "