• JAKIM sedia main peranan di Sukan Olimpik Tokyo

  Reporter: Admin
  Published: Thursday, 16 November 2017
  A- A+
  TOKYO: Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) bersedia menawarkan kepakaran pensijilan halal dan bekerjasama dengan kerajaan Jepun yang akan menganjurkan Sukan Olimpik 2020.

  Pengarah Bahagian Hab Halal Jakim, Datuk Dr Sirajuddin Suhaimee berkata kolaborasi itu untuk penyediaan makanan halal untuk para atlet yang akan menyertai sukan tersebut.

  Katanya tindakan itu adalah susulan pertemuan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan rakan sejawatannya di Tokyo pada 20 November tahun lepas berkaitan perkara tersebut.

  “Jakim bersedia menghantar para pegawainya untuk memberi latihan dan mengemaskinikan sistem untuk mengeluarkan produk ‘halalal toyibban’. Kolaborasi ini ibarat peluang keemasan untuk Jakim melonjakkan lagi pensijilan halal Malaysia ke peringkat global dengan lebih meluas,” katanya selepas pertemuan delegasi Perlis diketuai Raja Muda Perlis Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail dengan jawatankuasa penganjur Sukan Olimpik dan Paralimpik Jepun di sini, yang turut dihadiri Ketua Pegawai Operasi, Yukihiko Nunomura.

  Turut serta ialah Duta Besar Malaysia ke Jepun, Datuk Ahmad Izlan Idris serta pegawai-pegawai daripada Halal Japan Corporation (HJC) diketuai pengerusinya, Hirobumi Ohsato, di mana Tuanku Syed Faizuddin ialah penaungnya.

  Dalam pertemuan itu Dr Sirajuddin memberi penjelasan mengenai pensijilan halal Jakim yang diterima pakai di 41 negara.

  Dr Sirajuddin berkata pada masa ini 2 pusat sembelihan di Okayama telah mendapat pensijilan halal Jakim dan ternakan yang disembelih turut di eksport ke Malaysia. - Bernama

  Subjects:

 • No Comment to " JAKIM sedia main peranan di Sukan Olimpik Tokyo "