• #DUNSarawak: Sering Alami Hakisan, Baiki & Naiktaraf Benteng Sungai Di Saribas

  Reporter: Bukan Nama Sebenar
  Published: Tuesday, 14 November 2017
  A- A+

  KUCHING : Kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Saribas sering mengalami hakisan sungai yang sangat teruk akibat fenomena air pasang besar sepanjang tahun, kata Mohamad Razi Sitam (BN-Saribas).

  Menurutnya, terdapat 12 kampung yang terjejas teruk ekoran daripada fenomena tersebut.

  “Memandangkan kampung-kampung di kawasan saya berada di sepanjang sungai maka mudah terdedah kepada hakisan sungai dan banjir akibat air sungai pasang besar.

  “Justeru, saya memohon agar kementerian yang berkaitan dapat memberi perhatian dan peruntukan yang besar untuk membaiki dan menaiktaraf keadaaan benteng sungai,” katanya.

  Beliau berkata demikian ketika membahaskan Rang Undang-undang Perbekalan (2018) pada Persidangan DUN Sarawak hari ini.

  Sementara itu, Razi turut membangkitkan isu ketiadaan kad pengenalan di kalangan penduduk kampung.

  “Saya sering menerima aduan penduduk belum memiliki kad pengenalan walaupun dokumen mereka telah disediakan untuk tujuan proses permohonan.

  “Saya harap kementerian dalam negeri dan Jabatan Pendaftaran Negara mempercepatkan proses pendaftaran terutama ia melibatkan anak-anak yang berada di sekolah rendah bagi mengelakkan permasalah untuk mereka melanjutkan pelajaran ke peringkat lebih tinggi dan ketika memohon pekerjaan,” ujarnya.

  Razi menambah, ibu bapa juga harus diberi kesedaran tentang keperluan memohon kad kewarganegaraan tersebut untuk anak-anak mereka. - Sarawakiana
 • No Comment to " #DUNSarawak: Sering Alami Hakisan, Baiki & Naiktaraf Benteng Sungai Di Saribas "