• Buku “Api- The Tiger of Kanowit", Mengisahkan Pengorbanan Anak Sarawak

  Reporter: uMieySurianie
  Published: Wednesday, 1 November 2017
  A- A+


  KUCHING: Buku ‘Api- The Tiger of Kanowit’ merupakan sebuah buku yang menyampaikan memori Mendiang Dato Lawrence Lim Eng Liong, yang memulakan kerjayanya sebagai Polis Perbendaharaan yang akhirnya bangkit melalui pangkat dan menjadi ketua Khas Cawangan.

  Buku tersebut mengisahkan peranannya dalam menjaga keamanan yang teguh, mengakhiri aktiviti-aktiviti Organisasi Komunis Clandestine di Sarawak dalam tempoh tiga dekad dalam tahun 60an, 70an dan 80an yang berakhir dengan menandatangani Perjanjian Damai dengan kumpulan terakhir 52 Pengganas Komunis pada 17 Oktober 1990.

  Ini merupakan penerbitan kedua Trac-Wheels (M) Sdn Bhd, selepas penerbitannya yang pertama bertajuk "The Legacy of Song Kheng Hai".

  Selain daripada menceritakan terperinci tentang apa yang berlaku semasa era komunis, dan bagaimana ia telah berakhir dengan jayanya, mendiang Dato ACP Lawrence Lim juga telah merampas sebahagian daripada landskap masyarakat heterogen Sarawak.

  "Api" adalah nama panggilan yang diberikan kepadanya oleh salah seorang Atendan Iban, Aya Lunang, yang mengangkatnya.

  Melalui pertunangannya dengan komuniti Iban di Rantau Dilang, Lawrence Lim memperoleh kecekapannya dalam bahasa Iban, selain berbahasa Melayu yang baik menerusi bapa tirinya, Aba Mowe, seorang Melayu dari Kuching tetapi tinggal di Rantau Dilang semasa persaraannya.

  Multikualisme seperti itu masih berlaku di kalangan ramai rakyat Sarawak di mana-mana bahkan sehingga hari ini.

  Buku ini sememangnya baik dibaca untuk menitip serpihan sejarah, sedikit perkembangan politik, serta kebudayaan dan kemajuan Sarawak yang  dari abad ke-20 hingga awal abad ke-21.

  Buku tersebut dilancarkan oleh Ketua Menteri, Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg di sini, petang tadi. – Sarawakiana
 • No Comment to " Buku “Api- The Tiger of Kanowit", Mengisahkan Pengorbanan Anak Sarawak "