• Tak Logik PPIM Sokong 'Doktor Gigi Palsu'

  Reporter: Bukan Nama Sebenar
  Published: Monday, 9 October 2017
  A- A+


  PETALING JAYA: Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) menafikan sekeras-kerasnya menyokong perbuatan 'doktor gigi palsu', Nur Farahanis Ezatty Adli, 20, menjalankan perusahaan pergigian tanpa lesen.

  Kekecohan tercetus apabila ada pihak mendakwa badan bukan kerajaan (NGO) itu membantu membebaskan gadis yang dijatuhkan hukuman penjara enam bulan oleh mahkamah itu dengan mengutip dana bagi membayar denda sebanyak RM70,000.

  Ketua aktivisnya, Datuk Nadzim Johan berkata pihaknya tidak pernah berjumpa dengan gadis terbabit, menafikan pernah mengeluarkan kenyataan yang menyokong tindakan gadis berkenaan malah tidak pernah terlibat atau mempromosikan kutipan dana untuk membantunya.

  Nadzim menunjukkan poster kempen membebaskan Nur Farahanis Ezzaty yang tular di laman sosial.

  "Ini poster (kempen membebaskan Nur Farahanis Ezatty) yang dikeluarkan, mana ada logo PPIM.

  "Tak tahu pasal apa marah sangat orang dekat PPIM. Jangan jadi musuh PPIM, kita tak buat benda (kesalahan)," katanya dalam siaran langsung di stesen Bernama Radio, Isnin.

  Bagimanapun Nadzim mengakui pernah dihubungi peguam dan ahli keluarga Nur Farahanis untuk mendapatkan bantuan, justeru beliau tidak menolak kemungkinan ada pihak yang beranggapan nasihat yang diberikan oleh PPIM sebagai satu bentuk pertolongan.

  "Orang kata PPIM anggap Nara (Nur Farahanis Ezatty) ini aset negara, sebenarnya apa yang tepat adalah PPIM menyatakan bahawa setiap rakyat adalah aset negara dan bukan spesifik dia tak bersalah.

  "Tak pernah sekali pun sokong dia dan tak logik kami sokong belajar daripada Youtube. Tak masuk akal kami nak biarkan dia teruskan perniagaan pendakap gigi palsu ini," kata seorang lagi aktivis.

  Sementara itu, PPIM turut menjawab persoalan mengenai penglibatan mereka yang dilihat hadir ketika bekas pelajar kolej vokasional tersebut dibebaskan.

  "Bezakan dulu PPIM dengan Pertubuhan Aktivis Ekonomi Islam Malaysia (PPEM). Individu yang dilihat itu memakai baju PPIM yang pernah diedarkan sebelum ini.

  "Jadi kalau dia mewakili PPIM, ia tidak rasmi," jelas aktivis itu lagi.

  Terdahulu, Mahkamah Sesyen Ayer Keroh pada 29 September lalu menjatuhkan hukuman denda RM70,000 terhadap Nur Farahanis Ezatty dari Alor Setar, Kedah atas tuduhan menjalankan perusahaan pergigian tanpa lesen di Bukit Katil, Januari lalu. - Mstar

  Subjects:

 • No Comment to " Tak Logik PPIM Sokong 'Doktor Gigi Palsu' "