• Ridzuan Gesa Musa Hassan Diam Isu Sindiket 9 ‘Dragons’

  Reporter: Dayyan Mikhail
  Published: Tuesday, 31 October 2017
  A- A+

  Isu mengenai sindiket 9 ‘Dragons’ makin hangat dan panas nampaknya apabila pendedahan demi pendedahan dibuat oleh pelbagai pihak.

  Susulan perkara itu, Presiden Parti Ekonomi Rakyat Malaysia (Pekira), Mohd. Ridzuan Abdullah meminta agar bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan untuk ‘berdiam’ selepas bersara daripada pasukan keselamatan.

  Perkara sedemikian timbul apabila bekas bos Bukit Aman itu kini dilihat seolah-olah ingin menjadi ‘hero’ dalam mendedahkan isu berkaitan jenayah.

  Menurut Ridzuan, tindakan Musa mendedahkan perkara berkaitan aktiviti jenayah yang diketuai oleh sembilan individu bergelar ‘dragon’ itu boleh menimbulkan ketakutan dalam kalangan orang ramai.

  Bukan itu sahaja malah mantan KPN tersebut sendiri tidak sepatutnya begitu berani mengeluarkan kenyataan seperti itu dek kerana bimbang akan memakan diri.

  Tambahan pula, beliau kini tidak lagi berkhidmat ataupun berada dalam pasukan Polis Diraja Malaysia (PDRM).

  “Kenapa hari ini kata isu pelacuran, perjudian dan sebagainya dikawal oleh satu kumpulan. Tak logik bila keluar kenyataan yang tak sahih, tak jelas dan tidak masuk akal,” katanya dipetik sebuah portal online.

  Sementara itu, Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) sebelum ini pernah mendedahkan kegiatan perjudian yang dilakukan oleh kumpulan terbabit dan disiarkan dalam sebuah akhbar arus perdana.

  Ketua Aktivisnya, Datuk Nadzim Johan mendakwa bahawa sindiket haram di negara ini didalangi oleh sembilan ketua digelar ‘dragon‘ selain mampu mengutip hasil lumayan RM5 bilion sebulan.

  Ekoran pendedahan itu, Ridzuan menegur badan NGO berkenaan untuk lebih berhati-hati dalam membuat sebarang pendedahan bagi mengelakkan mereka daripada menjadi mangsa kumpulan tersebut pula.

  Ridzuan berkata sedemikian kerana pernah berlaku sebelum ini satu insiden serangan ke atas pengerusi sebuah NGO, R Sri Sanjeevan yang ditembak dua lelaki dalam kejadian di Jempol, Negeri Sembilan pada 2013.

  “Kita tidak mahu PPIM menjadi mangsa kumpulan ini. Sebelum ini ada anggota Mywatch jadi mangsa,” ujar presiden Pekira ini. – MYNEWSHUB.CC/AM

  Subjects:

 • No Comment to " Ridzuan Gesa Musa Hassan Diam Isu Sindiket 9 ‘Dragons’ "