• Peningkatan 1 Kes Demam Denggi Bagi Tempoh Seminggu

  Reporter: Bukan Nama Sebenar
  Published: Saturday, 14 October 2017
  A- A+


  PUTRAJAYA – Kes demam denggi bagi tempoh 1 hingga 7 Oktober menunjukkan peningkatan satu kes sahaja iaitu dengan 1,194 berbanding 1,193 kes pada minggu sebelumnya, kata Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah.

  Beliau berkata terdapat lima negeri menunjukkan peningkatan kes berbanding minggu sebelumnya (3 hingga 9 Sept) iaitu 19 kes (76 peratus), Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya (15 kes -13.9 peratus), Sarawak (4 kes – 40 peratus), Pulau Pinang (4 kes – 8.9 peratus) dan Perak (4 kes – 8.9 peratus).

  Bagaimanapun, katanya jumlah kumulatif kes denggi yang direkodkan mengurang sebanyak 13,133 kes kepada 71,641 berbanding 84,774 kes dalam tempoh sama tahun lepas.

  “Jumlah keseluruhan kematian demam denggi juga telah menurun 31 kes dengan 150 kematian dilaporkan pada tempoh sama tahun ini berbanding 190 kematian pada 2016,” katanya dalam kenyataan hari ini.

  Dr Noor Hisham berkata sejumlah 367 lokaliti wabak demam denggi dilaporkan di 14 negeri dan 33 lokaliti ‘hotspot’ semasa direkodkan di tujuh negeri.

  “Walaupun peningkatan itu tidak ketara, langkah pencegahan dan kawalan perlu diambil segera supaya trend pertambahan kes pada penghujung tahun seperti sebelum ini dapat dibendung,” katanya.

  Dr Noor Hisham berkata tiada kes chikungunya direkodkan pada minggu tersebut, dan jumlah kumulatif kes chikungunya sehingga 30 Sept ini kekal pada 260 kes iaitu 190 kes dari Kedah, Selangor (33), Johor (24), Kelantan (10), Perak (2) dan satu kes dari Sarawak.

  Beliau berkata setakat 7 Oktober tahun ini, pemantauan sistem survelan virus Zika oleh Makmal Kesihatan Awam Kebangsaan dan Institut Penyelidikan Perubatan mendapati keputusan ujian bagi 1,622 sampel darah dan 31 sampel air kencing dalam kalangan pesakit yang menunjukkan gejala jangkitan virus berkenaan adalah negatif.

  Dalam pada itu, beliau turut menyeru pihak berkuasa tempatan untuk meningkatkan aktiviti pencegahan dan kawalan denggi serta memastikan kutipan sampah dilakukan sekurang-kurangnya tiga kali seminggu di kawasan pengurusan mereka selain meningkatkan aktiviti pembersihan dan penguatkuasaan untuk membendung masalah pembiakan aedes.

  Di samping itu, PBT juga hendaklah meningkatkan aktiviti pembersihan dan penguatkuasaan dilaksanakan terhadap pembuang sampah haram untuk membendung masalah pembiakan aedes. – BERNAMA

  Subjects:

 • No Comment to " Peningkatan 1 Kes Demam Denggi Bagi Tempoh Seminggu "