• Pakatan Harapan Mula Serang Ekonomi Kelantan

  Published: Monday, 2 October 2017
  A- A+


  Tulisan asal oleh:
  Lim Sian See, Facebook Lim Sian See, 1 Oktober 2017

  Saya melihat orang Pakatan Harapan dan media yang berkaitan telah mula menyerang PAS dengan mengatakan ekonomi Kelantan dan kekurangan pembangunan ekonomi bermakna PAS akan kehilangan Kelantan.

  Mari kita lihat yang mana yang realiti dan yang mana yang bukan.

  Menurut data rasmi Jabatan Perangkaan, KDNK per kapita masing-masing bagi tiga negeri Kelantan, Selangor dan Pulau Pinang pada tahun 2008 masing-masing berjumlah RM7,662, RM28,544 dan RM33,257.

  Menjelang tahun 2016, mereka meningkat kepada RM12,812, RM44,616 dan RM47,322.

  Ini bermakna kadar pertumbuhan KDNK per kapita Kelantan untuk tempoh 2008 hingga 2016 adalah 67.21% - lebih tinggi daripada 56.31% untuk Selangor dan 42.29% untuk Pulau Pinang.

  Walaupun Kelantan masih mempunyai KDNK per kapita yang paling rendah, ia meningkat lebih cepat dan hampir menyamai Selangor dan Pulau Pinang.

  Satu lagi cara untuk melihatnya ialah melihat jangkaan Kelantan dalam masa terdekat.

  Salah satu isu infrastruktur yang paling mendesak yang menghalang Kelantan adalah akses dan ketersediaan air bersih serta hutang negeri Kelantan.

  Mahathir telah tidak memperuntukkan dana untuk Kelantan untuk menaik taraf dan mengembangkan infrastruktur air mereka selama beberapa dekad - lebih suka untuk mentertawakan air kotor di Kelantan dan kematian akibat kolera.

  Tetapi pada September 2016, Kerajaan Persekutuan Najib akhirnya menandatangani perjanjian penstrukturan semula air dengan Kelantan bernilai RM838 juta - di mana Kerajaan Persekutuan akan memberi wang kepada Kelantan untuk menaik taraf sistem air mereka.

  Perjanjian ini juga melibatkan Kerajaan Persekutuan yang mengambil alih hutang kerajaan negeri Kelantan sebanyak RM605 juta yang merupakan pengurangan 84% secara langsung - sama seperti bagaimana Kerajaan Persekutuan mengurangkan 95% hutang negeri Pulau Pinang pada tahun 2011 melalui perjanjian air yang sama.

  Satu lagi infrastruktur yang tidak ada di Kelantan semasa pemerintahan Mahathir adalah sambungan pengangkutan kerana Mahathir tidak memberi dana untuk membina lebuh raya ke Kelantan kerana kebencian Mahathir terhadap Kelantan selepas beliau kehilangan negeri itu kepada PAS.

  Sejak itu, orang Kelantan terpaksa selama beberapa dekad melalui perjalanan yang panjang dan sesak untuk pulang ke rumah - ihsan Mahathir.

  Walau bagaimanapun, ini kini telah berubah di bawah Najib.

  Pertama, laluan sejauh 325km Central Spine Road yang menghubungkan KL melalui Bentong di Pahang ke Kuala Krai sudahpun dibina dengan banyak bahagian yang sudah dibuka untuk kegunaan orang ramai - termasuk Kerajaan Persekutuan yang membantu dan menggabungkan Lebuhraya Rakyat yang mana telah cuba dilakukan oleh Kelantan.

  Walaupun masih dalam pembinaan, ramai yang mendapat manfaat daripada bahagian laluan yang sudah dibuka.

  Di samping itu, kerajaan tidak lama lagi akan melancarkan Lebuhraya Pantai Timur (LPT) Fasa 3 di bawah Rancangan Malaysia ke-11 yang akan menyambung lebuh raya ini sehingga ke Kota Baharu.

  Fasa 2 LPT sudah dibuka sepenuhnya pada Januari 2015, yang sangat dekat dengan sempadan Kelantan di Kuala Nerus.

  Dan Rel Hubungan Pantai Timur (ECRL) telah pun memulakan pembinaan dan akan melalui keseluruhan Kelantan - sehingga ke Wakaf Bharu berhampiran dengan sempadan Thailand.

  Semua kerja-kerja pembinaan dan penambahbaikan infrastruktur yang sedang berjalan di Kelantan ini akan bermakna pertumbuhan ekonomi dan peluang akan terus dipercepatkan apabila pembangunan Kelantan semakin hampir dengan negeri-negeri pantai barat.

  Tidak seperti di bawah pemerintahan Mahathir, Kelantan kini mempunyai masa depan yang lebih cerah.

  Manakala, apa yang boleh dijangkakan oleh Pulau Pinang selain dari "kajian" yang berharga ratusan juta, kenaikkan kadar air dan kos yang kerap, pelaburan yang semakin berkurangan dan kilang-kilang besar yang berpindah keluar, banjir yang semakin kerap dan teruk, dan pembinaan jalan dan terowong yang tertunda selama bertahun-tahun dan tidak boleh memulakan pembinaan?

  Sejak dari 2008 hingga 2016 lagi, Kelantan telah mengatasi Pulau Pinang dari segi pertumbuhan KDNK per kapita - dan trend ini berkemungkinan akan lebih meluas pada masa depan.

  Lebih baik Pakatan Harapan dan DAP bimbang bahawa pertumbuhan Kelantan yang membayangi dan kekurangan prospek pembangunan ekonomi bermakna DAP akan kehilangan negeri itu tidak lama lagi.

  Link asal artikel:
  https://www.facebook.com/lim.siansee/posts/2051861401699310

  Subjects:

 • No Comment to " Pakatan Harapan Mula Serang Ekonomi Kelantan "