• Menteri cabar Ambiga untuk dedahkan sumber, tetapi yakin beliau tidak akan berbuat sedemikian

  Published: Tuesday, 31 October 2017
  A- A+
  Tulisan asal oleh:
  Malaysiakini, 31 Oktober 2017

  Menteri di Jabatan Perdana Menteri Abdul Rahman Dahlan mencabar bekas pengerusi Majlis Peguam Ambiga Sreenevasan untuk mendedahkan sumbernya mengenai dakwaan dana 1MDB dan PAS.

  Beliau berkata ini adalah penting untuk menentukan jika dakwaan terhadap 1MDB adalah berdasarkan fakta atau sebaliknya.

  "Selama bertahun-tahun, kami telah bertanya Clare Rewcastle-Brown (editor Sarawak Report) mengenai sumber yang digunakan dalam tulisannya.

  "Kami bertanya kerana kami mahu menjalankan siasatan menyeluruh terhadap semua dakwaan yang dilemparkan kepada 1MDB. Tetapi beliau enggan mendedahkan sumbernya.

  "(Sekarang) beliau tiba-tiba menamakan Ambiga sebagai sumber...," beliau dipetik sebagai berkata oleh portal BN Backbenchers Council (BNBBC).

  Walau bagaimanapun, Abdul Rahman yakin bahawa Ambiga akan kekal berdiam, tanpa menamakan sumbernya atau mendedahkan fakta untuk menyokong dakwaannya.

  "Beliau tidak akan mendedahkan (maklumat itu) kerana kita semua tahu (dakwaan PAS menerima wang daripada Perdana Menteri Najib Abdul Razak) adalah palsu.

  "Malah, ini adalah sebab mengapa (Presiden PAS Abdul) Hadi Awang membawa perkara itu ke mahkamah. Beliau berbuat sedemikian kerana dakwaan itu melibatkan reputasinya sebagai pemimpin," katanya.

  Menggambarkan ini sebagai "episod pembohongan", Abdul Rahman menggambarkan bagaimana pada masa lalu, Rewcastle-Brown telah memberikan gambaran bahawa maklumat dalam artikelnya tidak boleh dipersoalkan.

  "Bagaimanapun, kebenaran telah muncul selepas menerima tekanan daripada (prosiding) mahkamah," katanya.

  Hadi telah memfailkan saman fitnah terhadap Rewcastle-Brown di UK kerana satu artikel oleh Sarawak Report yang mencadangkan bahawa PAS telah menerima kira-kira RM90 juta daripada Najib.

  Semalam, Malaysiakini melaporkan bahawa Rewcastle-Brown, yang berpusat di London, telah memetik Ambiga sebagai sumber maklumatnya dalam pemfailan mahkamahnya. Ambiga telah enggan untuk mengulas.

  Najib dan penyokongnya telah mendakwa Sarawak Report menjadi sebahagian daripada konspirasi yang diketuai oleh Dr Mahathir Mohamad untuk menjatuhkan Perdana Menteri. Rewcastle-Brown telah menafikan ini.

  Link asal artikel:
  https://www.malaysiakini.com/news/400165#pvz6Mw5gMkvZY5JK.99

  Subjects:

 • No Comment to " Menteri cabar Ambiga untuk dedahkan sumber, tetapi yakin beliau tidak akan berbuat sedemikian "