• Mekanisme Baru Untuk Percepatkan Pengukuran Tanah NCR

  Reporter: uMieySurianie
  Published: Thursday, 26 October 2017
  A- A+

  SERIAN: Jabatan Tanah dan Survei (JTS) akan menghasilkan satu mekanisme baru untuk mempercepatkan pengukuran tanah Hak Adat Bumiputera (NCR) terutama berkaitan dengan lot individu.

  Timbalan Ketua Menteri, Datuk Amar Awang Tengah Ali Hassan berkata, beliau telah memberi arahan kepada jabatan itu dengan harapan lebih banyak kajian akan dikaji.

  "Mekanisme baru boleh digunakan untuk mengukur lot individu dengan meningkatkan produktiviti mereka," katanya.

  Memetik laporan The Borneo Post, beliau yang juga Menteri Pembangunan Bandar dan Sumber Asli  Kedua menasihati pemilik tanah untuk menyelesaikan sebarang pertikaian dengan jiran-jiran mereka sebelum tanah mereka boleh ditinjau.

  “JTS tidak akan melakukan kerja kaji selidik jika terdapat pertikaian di atas batas.

  “Kerajaan juga akan terus menjalankan pengukuran perimeter dan lot individu,” ujarnya.

  Awang berkata, sebanyak 53 kawasan yang meliputi kawasan seluas 16,256 hektar telah dikaji di bawah Seksyen 18 Kanun Tanah Sarawak di bawah inisiatif NCR baru yang bermula pada 2010.

  “Sebanyak 30 kawasan seluas 4,478 hektar yang terdiri daripada 5,487 lot telah dikeluarkan hak milik tanah.

  “Sebanyak 358 kampung tradisional terdiri daripada 52,863 rumah, juga telah dikaji dalam tempoh yang sama,” jelasnya.

  Beliau menggesa orang ramai untuk bekerjasama dengan JTS bagi membolehkan kerja-kerja pengukuran yang lancar dijalankan.

  Awang Tengah, Tengah yang juga Menteri Pembangunan Perindustrian dan Usahawan sebelum ini telah menyampaikan Rizab Komunal Bumiputera di bawah Seksyen 6 Kanun Tanah Sarawak kepada 20 kampung di Serian, sementara 16 pemilik tanah dari Kampung Riih, Serian menerima hak milik tanah di bawah Seksyen 18 Kanun Tanah Sarawak. – Sarawakiana
 • No Comment to " Mekanisme Baru Untuk Percepatkan Pengukuran Tanah NCR "