• Mayat Warga Emas Ditemui Dalam Perut Buaya

  Reporter: uMieySurianie
  Published: Tuesday, 17 October 2017
  A- A+

  POLIS mengesahkan terdapat mayat manusia dalam badan seekor buaya yang ditangkap di Sungai Mowbray, Queensland berhampiran Craiglie semalam.

  Buaya berukuran 4.3 meter itu yang dipercayai membaham mangsa, Anne Cameron, 79, telah diperiksa oleh pakar di Cairns, Selasa.

  Siasatan polis diteruskan dengan pegawai-pegawai menyediakan laporan untuk Koroner.

  Pada Khamis, sebahagian badan manusia dan tongkat ditemui berhampiran laluan air Far North Queensland dan terdapat spekulasi bahawa Cameron diserang oleh seekor buaya besar.

  Perangkap telah dipasang di sepanjang Craiglie Creek dalam usaha menangkap haiwan itu.

  Warga emas itu kali terakhir dilihat berhampiran kemudahan penjagaan di Craiglie, selatan Port Douglas, pada petang Selasa.

  Polis pada Jumaat mengesahkan penemuan di sungai itu adalah mayat manusia selain tongkat yang tertera nama Cameron serta barangan lain ditemui di lokasi berdekatan.

  Pegawai hidupan liar dan polis memperluaskan carian ke Sungai Mowbray setelah gagal mencari buaya tersebut semasa membuat rondaan menyeluruh dan tinjauan udara sistem air pada hujung minggu.

  Penyelaras hidupan liar Jabatan Perlindungan Alam Sekitar dan Warisan, Michael Joyce berkata reptilia itu sering bergerak antara beberapa kawasan menggunakan lautan sebagai 'jalan raya buaya', yang menjadikan usaha mengenal pasti sukar.

  "Kami sedang mencari haiwan yang agak besar, lebih besar daripada tiga meter yang menunjukkan tahap keberanian dan jemuran untuk jangka masa yang lama," katanya.

  Bangkai babi telah dicucuk ke perangkap terapung dan darat sementara pegawai-pegawai hidupan liar juga cuba menangkap buaya tersebut.

  "Apa yang kita cuba lakukan ialah menarik buaya dengan pelbagai kaedah untuk memaksimumkan peluang kita untuk menangkap haiwan sasaran," kata Joyce.

  "Sepuluh pegawai hidupan liar yang pakar dalam tingkah laku buaya, biologi, ekologi dan pengurusan berada di lapangan di Port Douglas dengan sokongan 10 kakitangan lain." -newsau/mStar

  Subjects:

 • No Comment to " Mayat Warga Emas Ditemui Dalam Perut Buaya "