• Malaysia Ke Separuh Akhir Badminton Remaja Dunia

  Reporter: Azmin Ramlie
  Published: Friday, 13 October 2017
  A- A+

  KUALA LUMPUR: Juara remaja Asia, Leong Jun Hao yakin Malaysia akan melangkah ke final Kejohanan Remaja Dunia di Yogyakarta, Sabtu ini.

  Jun Hao, yang mengalami kecederaan sebelum ini, menunjukkan tiada tanda kekurangan apabila dia membantu pasukan campuran negara menundukkan India 3-0 pada suku akhir, hari ini.

  Pemain berusia 18 tahun itu yang bermain dalam acara perseorangan lelaki apabila dihubungi berkata: "Saya percaya pasukan ini bersedia untuk bertemu sesiapa juga. Kami mempamer semangat yang tinggi menentang India hari ini.

  "Ya, saya mempunyai masalah belakang, tapi saya tidak fikir mengenainya ketika di tengah gelanggang. Bagaimanapun kami mempunyai pakar fisioterapi di sini yang membantu kami menangani kecederaan."

  Beregu campuran, Ng Eng Cheong-Tan Sueh Jeou menghadiahkan mata pertama negara dengan kemenangan 21-18, 21-10 ke atas Dhruv Kapila-UK Mithula.

  Jun Hao kemudian menambah satu lagi mata untuk terus mendahului apabila mudah menewaskan Lakshya Sen 21-13, 21-15 sebelum pemenang pingat emas Sukan SEA Kuala Lumpur, Goh Jin Wei memastikan kemenangan negara apabila menundukkan Ashmita Chaliha 21-12, 21-12.

  Malaysia, yang menduduki tempat kedua di belakang China tahun lalu, akan bertemu pilihan utama, Korea Selatan pada separuh akhir esok.

  "Saya rasa pasukan ini mempunyai sesuatu yang diperlukan untuk melangkah ke final. Korea pasukan yang kuat tapi saya yakin kami boleh kalahkan mereka," kata Jun Hao.

  Satu lagi perlawanan separuh akhir mempertemukan Jepun dengan China. - BHOnline

  Subjects:

 • No Comment to " Malaysia Ke Separuh Akhir Badminton Remaja Dunia "