• Ketua Menteri Sarawak Melawat Syarikat Teknologi 3D Di Perancis

  Reporter: Yusz Man
  Published: Tuesday, 3 October 2017
  A- A+

  PARIS: Ketua Menteri Sarawak Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg yang dalam lawatan terakhirnya selama dua minggu di Eropah, melawat Dassault Systèmes berhampiran ibu negara Perancis pada Isnin.

  Dassault Systèmes ialah syarikat saintifik dan perisian multinasional Perancis yang membangunkan reka bentuk 3D, model digital 3D dan perisian pengurusan kitaran produk dengan pelanggannya di seluruh dunia.

  Ketua menteri yang diiringi Setiausaha Kerajaan Negeri Sarawak Tan Sri Mohamad Morshidi Abdul Ghani diberi taklimat oleh pegawai kanan syarikat itu mengenai latar belakang, produk dan operasi di seluruh negara serta memberikan demonstrasi simulasi 3D untuk penyelesaian projek tertentu.

  Mengucapkan terima kasih kepada syarikat itu kerana menerima kunjungan delegasinya, Abang Johari berkata teknologi 3D dapat menyediakan alat berguna kepada Sarawak untuk meminimumkan pencemaran alam sekitar, membangunkan model bagi memanfaatkan sumber tenaga boleh diperbaharui, pengangkutan awam dan bahan mentah untuk pelepasan sifar bahan api.

  Sebelum tiba di Perancis, Abang Johari dan delegasinya telah mengadakan lawatan ke Findland, Estonia dan Jerman dengan misi untuk mendapatkan maklumat tentang dasar, meneroka teknologi dan pengalaman baharu serta mewujudkan platform untuk kerjasama dalam usaha Sarawak untuk mendigitalkan ekonominya.

  Antara yang menarik perhatian beliau ialah kejayaan Estonia, bekas wilayah Rusia yang mentransformasikan negara itu menjadi ekonomi digital dalam tempoh masa agak singkat serta teknologi pelepasan sifar bahan api di Jerman.

  Anggota delegasi termasuk Timbalan Ketua Menteri Datuk Amar Awang Tengah Ali Hassan; Menteri Muda Perancangan Bandar, Pentadbiran Tanah dan Alam Sekitar Datuk Len Talif Salleh; Pengerusi Perbadanan Pembangunan Ekonomi Sarawak (SEDC) Tan Sri Abdul Aziz Hussain; Pengerusi Sarawak Information System Sdn Bhd (SAINS) Tan Sri Dr George Chan Hong Nam dan pegawai kanan kerajaan.

  -- BERNAMA

  Subjects:

 • No Comment to " Ketua Menteri Sarawak Melawat Syarikat Teknologi 3D Di Perancis "