• Gunakan Politik Untuk Bergerak Ke Hadapan - Abang Jo

  Reporter: uMieySurianie
  Published: Wednesday, 25 October 2017
  A- A+

  KUCHING: Rakyat Sarawak sepatutnya menggunakan politik sebagai platform untuk bergerak ke hadapan dan meletakkan diri sebagai sebuah negeri yang bersatu, berwawasan dan budaya padu.

  Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg berkata ini harus menjadi mantera yang diamalkan oleh rakyat dan bukanya menggunakan politik untuk bertengkar.

  "Sekiranya politik digunakan untuk bertengkar, tiada siapa yang akan mendapat manfaat," katanya.

  Memetik laporan Borneo Post, Abang Johari, menasihati orang ramai supaya tidak mencontoh budaya 'memilih pergaduhan' di media sosial.

  "Kami tidak mahu mengikuti budaya lain," katanya, seolah-olah menggambarkan budaya politik Semenanjung Malaysia yang sering menentang media sosial.

  Beliau menegaskan bahawa politik sepatutnya digunakan sebagai platform untuk maju dan menyediakan perkhidmatan yang diperlukan oleh rakyat.

  "Anda lihat di Facebook, mereka bergaduh dan membuang masa.

  "Dengan persekitaran politik yang stabil dan baik, kita dapat meningkatkan pembangunan ekonomi kita. Ini akan memberi manfaat kepada semua orang dengan syarat kita semua bekerja keras, "katanya.

  Tambahnya lagi, untuk Sarawak menjadi sebuah negara maju, rakyat harus terus mengikuti perkembangan terbaru yang berlaku di dunia.

  "Dasar saya bukan sahaja untuk meneruskan dasar pendahulunya Tun Pehin Sri Abdul Taib Mahmud dan Pehin Sri Tan Sri Adenan Satem, tetapi juga untuk meningkatkan pembangunan ekonomi kita serta mengembangkan peluang perniagaan kita untuk sektor swasta,” ujarnya.

  Ini, katanya, adalah salah satu sebab beliau muncul dengan visi baru yang menumpukan kepada mengubah ekonomi negara menjadi ekonomi digital. – Sarawakiana

 • No Comment to " Gunakan Politik Untuk Bergerak Ke Hadapan - Abang Jo "