• Duterte Ajak Malaysia, Indonesia Letupkan Lanun

  Reporter: Dayyan Mikhail
  Published: Friday, 20 October 2017
  A- A+

  Presiden Filipina, Rodrigo Duterte hari ini, meminta pemimpin Malaysia dan Indonesia membasmi lanun habis-habisan selepas memenangi perang menentang Abu Sayyaf dan militan Maute di Marawi.

  Kenyataan Duterte itu dibuat dua hari selepas beliau mengisytiharkan Marawi di selatan Filipina ‘bebas daripada pengganas’ selepas pertempuran lima bulan dengan Abu Sayyaf dan Maute, termasuk menyebabkan kematian pemimpin kedua-dua kumpulan.

  Abu Sayyaf banyak melakukan penculikan untuk wang tebusan, termasuk dari kapal yang berlayar di perairan Malaysia, Indonesia dan Filipina sehingga mencetuskan kebimbangan rantau ini menjadi seperti Somalia.

  “Letupkan saja mereka agar laluan perkapalan sentiasa selamat. Cukuplah aktiviti lanun di situ dan wang tebusan yang mereka kutip.

  “Saya baru selesai perang (di Marawi), mungkin selepas ini boleh memfokuskan pasukan bersenjata kami menghapuskan masalah ini (lanun) selama-lamanya,” katanya dalam ucapan ketika forum membabitkan pemimpin serta diplomat Asia Tenggara di Manila.

  Perang di Marawi meragut lebih 1,000 nyawa dan mengakibatkan 400,000 penduduk di pindahkan.

  Menurut Duterte, walaupun ancaman militan di Marawi semakin reda, namun laluan perkapalan di rantau ini, terutama di Selat Melaka, masih belum selamat,

  Filipina, Malaysia serta Indonesia melancarkan rondaan udara dan air untuk menangani ancaman berkenaan.-AFP

  Subjects:

 • No Comment to " Duterte Ajak Malaysia, Indonesia Letupkan Lanun "