• ATM-TNI Banteras Aktiviti Haram Di Sempadan

  Published: Friday, 20 October 2017
  A- A+

  KUCHING: Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan Tentera Nasional Indonesia (TNI) telah berjaya menjalani aktiviti rondaan sempadan Patroli Terkoordinasi (PATKOR) Siri 2/2017 yang berakhir di pos MALINDO, Kem Jawatankuasa Perancang Gerakan (JPG) Lubok Antu, Sri Aman, kira-kira 265km, dari sini.

  ATM disertai oleh 25 anggota Tentera Darat Malaysia (TDM) manakala TNI pula diwakili jumlah sama anggota dari Angkatan Darat (TNI-AD) dalam operasi 10 hari itu yang berakhir semalam.

  Majlis penutupnya telah disempurnakan bersama oleh Ketua Staf Briged Ketiga Infantri Malaysia, Lt. Kol. Ilyas Hanafi dan Wadan Kolakopsrem 121 Alam Bhana Wanawai (ABW), Sintang, Indonesia, Kolonel Infantri Arnold A.P Ritiauw.

  PATKOR merupakan sebuah operasi rondaan bersama Malaysia dan Indonesia yang dilaksanakan bagi membendung aktiviti yang melanggar undang-undang di perbatasan MALINDO.

  PATKOR pada asalnya telah wujud melalui Mesyuarat/Rapat Tim Perancang Operasi Darat (TPOD) ke-21 di Balikpapan, Indonesia, pada 23 Julai 2003.

  Menerusi mesyuarat tersebut, Malaysia dan Indonesia telah mencapai kata sepakat untuk mewujudkan PATKOR di sepanjang sempadan antara Sarawak dan Kalimantan Barat (KALBAR) bermula pada tahun 2003.

  Lt. Kol Ilyas, dalam ucapan beliau pada majlis penutup tersebut, berkata kewujudan PATKOR mampu menjaga kedaulatan kedua buah negara, di samping menjalin hubungan yang lebih erat dalam membanteras kegiatan yang boleh menggugat keselamatan dan kedaulatan kedua-dua negara itu.

  Beliau turut menyatakan penghargaan kepada pihak KOREM 121 ABW dan Skuadron Keempat Armor Diraja di atas segala usaha mengembling tenaga dalam melaksanakan PATKOR Siri 2/2017 dengan jayanya.

  Katanya, operasi bersama itu akan diteruskan tahun hadapan.

  Hadir sama pada majlis itu Pegawai Memerintah Skuadron Keempat Armor Diraja, Lt. Kol. Mohd Nizam Masri, pegawai-pegawai TDM dan TNI-AD serta wakil-wakil agensi kerajaan daerah Lubok Antu.

  -- BERNAMA
 • No Comment to " ATM-TNI Banteras Aktiviti Haram Di Sempadan "