• Ambiga Kekal Berdiam Apabila Dipetik Sebagai Sumber Dakwaan Sarawak Report Terhadap PAS

  Published: Tuesday, 31 October 2017
  A- A+

  Tulisan asal oleh:
  Malaysia Today, 31 Oktober 2017

  (MMO) - Bekas presiden Majlis Peguam, Datuk Ambiga Sreenevasan enggan mengulas hari ini apabila dipetik oleh Sarawak Report sebagai sumber kepada dakwaan bahawa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak membayar berjuta-juta kepada pemimpin PAS.

  Clare Rewcastle-Brown dari Sarawak Report dilaporkan mendakwa Ambiga membekalkannya dengan maklumat yang kini menjadi subjek fitnah yang difailkan oleh presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang terhadap Rewcastle-Brown di UK.

  "Saya tidak boleh memberi komen mengenai perkara yang berlaku di mahkamah UK," kata Ambiga kepada Malay Mail Online ketika dihubungi hari ini.

  Memetik kenyataan pembelaan Rewcastle-Brown, portal berita The Malaysian Insight semalam melaporkan bahawa beliau mendakwa telah berbincang dengan Ambiga pada Julai 2016 mengenai PAS, Najib dan 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

  Beliau kemudian mendakwa bahawa Ambiga memberitahunya bahawa beliau telah mendapat tahu dari sumber yang "dipercayai" mengenai dakwaan pembayaran RM90 juta daripada Najib kepada "pemimpin PAS".

  Hari ini, Ahli Parlimen Kuala Nerus, Datuk Mohd Khairuddin Aman Razali At-Takiri dari PAS berkata, Ambiga mesti memberi respons kerana dipetik sebagai sumber tuduhan itu.

  Ahli jawatankuasa pusat parti Islam itu menambah bahawa tuduhan terhadap PAS itu adalah bertujuan untuk mencemarkan imej parti beliau.

  "Ambiga sebagai peguam perlu segera memberi respons. Adakah ini hanya satu dakwaan atau adakah ini perkara yang sebenar? Sebagai peguam, beliau perlu memberi respons. Ia adalah satu etika," kata Khairuddin kepada pemberita ketika ditemui di Parlimen hari ini.

  Hadi menyaman Rewcastle-Brown pada April atas laporan di laman web beliau tahun lalu yang mendakwa bahawa pemimpin PAS telah dibayar RM90 juta oleh Najib untuk berhenti menyerang 1MDB.

  Hadi sedang menuntut ganti rugi yang tidak didedahkan jumlahnya dan injunksi yang menghalang Rewcastle-Brown daripada mengulangi dakwaan tersebut.

  Pada bulan Ogos, mahkamah London mengarahkan Rewcastle-Brown membayar £15,000 (RM84,000) atau dua pertiga daripada kos kepada Hadi selepas gagal meyakinkan mahkamah untuk memaksa Hadi membayar deposit untuk menampung kos guamannya.

  Link asal artikel:
  http://www.malaysia-today.net/ambiga-mum-on-being-source-of-sarawak-report-claim-against-pas/
  [4:35 PM, 10/31/2017] +60 17-676 7414: Menteri cabar Ambiga untuk dedahkan sumber, tetapi yakin beliau tidak akan berbuat sedemikian

  Tulisan asal oleh:
  Malaysiakini, 31 Oktober 2017

  Menteri di Jabatan Perdana Menteri Abdul Rahman Dahlan mencabar bekas pengerusi Majlis Peguam Ambiga Sreenevasan untuk mendedahkan sumbernya mengenai dakwaan dana 1MDB dan PAS.

  Beliau berkata ini adalah penting untuk menentukan jika dakwaan terhadap 1MDB adalah berdasarkan fakta atau sebaliknya.

  "Selama bertahun-tahun, kami telah bertanya Clare Rewcastle-Brown (editor Sarawak Report) mengenai sumber yang digunakan dalam tulisannya.

  "Kami bertanya kerana kami mahu menjalankan siasatan menyeluruh terhadap semua dakwaan yang dilemparkan kepada 1MDB. Tetapi beliau enggan mendedahkan sumbernya.

  "(Sekarang) beliau tiba-tiba menamakan Ambiga sebagai sumber...," beliau dipetik sebagai berkata oleh portal BN Backbenchers Council (BNBBC).

  Walau bagaimanapun, Abdul Rahman yakin bahawa Ambiga akan kekal berdiam, tanpa menamakan sumbernya atau mendedahkan fakta untuk menyokong dakwaannya.

  "Beliau tidak akan mendedahkan (maklumat itu) kerana kita semua tahu (dakwaan PAS menerima wang daripada Perdana Menteri Najib Abdul Razak) adalah palsu.

  "Malah, ini adalah sebab mengapa (Presiden PAS Abdul) Hadi Awang membawa perkara itu ke mahkamah. Beliau berbuat sedemikian kerana dakwaan itu melibatkan reputasinya sebagai pemimpin," katanya.

  Menggambarkan ini sebagai "episod pembohongan", Abdul Rahman menggambarkan bagaimana pada masa lalu, Rewcastle-Brown telah memberikan gambaran bahawa maklumat dalam artikelnya tidak boleh dipersoalkan.

  "Bagaimanapun, kebenaran telah muncul selepas menerima tekanan daripada (prosiding) mahkamah," katanya.

  Hadi telah memfailkan saman fitnah terhadap Rewcastle-Brown di UK kerana satu artikel oleh Sarawak Report yang mencadangkan bahawa PAS telah menerima kira-kira RM90 juta daripada Najib.

  Semalam, Malaysiakini melaporkan bahawa Rewcastle-Brown, yang berpusat di London, telah memetik Ambiga sebagai sumber maklumatnya dalam pemfailan mahkamahnya. Ambiga telah enggan untuk mengulas.

  Najib dan penyokongnya telah mendakwa Sarawak Report menjadi sebahagian daripada konspirasi yang diketuai oleh Dr Mahathir Mohamad untuk menjatuhkan Perdana Menteri. Rewcastle-Brown telah menafikan ini.

  Link asal artikel:
  https://www.malaysiakini.com/news/400165#pvz6Mw5gMkvZY5JK.99

  Subjects:

 • No Comment to " Ambiga Kekal Berdiam Apabila Dipetik Sebagai Sumber Dakwaan Sarawak Report Terhadap PAS "