• Sumbang Mahram, Petani Dipenjara 115 Tahun, 20 Sebatan

  Published: Wednesday, 6 September 2017
  A- A+


  BETONG: Mahkamah Sesyen di sini, hari ini, menjatuhi seorang petani dengan hukuman penjara 115 tahun dan 20 sebatan selepas mengaku bersalah merogol anaknya sejak tiga tahun lalu.

  Petani berusia 49 itu menghadapi lima pertuduhan merogol anaknya yang kini berusia 15 tahun sejak September 2014 hingga Mei tahun ini dan satu lagi tuduhan mencabul mangsa yang sama pada Julai tahun ini.

  Hakim Jason Juga, menjatuhkan hukuman 22 tahun penjara dan empat sebatan bagi setiap tuduhan merogol, manakala bagi tuduhan mencabul pula, dia dikenakan hukuman lima tahun penjara.

  Bagaimanapun, tertuduh hanya perlu menjalani hukuman 22 tahun penjara apabila Jason memerintahkan hukuman penjara terhadapnya dijalankan serentak.

  Mengikut kertas pertuduhan, petani terbabit merogol anaknya buat kali pertama di sebuah pondok di kebun kelapa sawit di Kabong pada September 2014, ketika anaknya itu berusia 12 tahun.

  Dalam pertuduhan kedua, dia didakwa merogol mangsa sama dalam bilik tidur rumah tidak bernombor di Kabong antara Januari hingga Disember 2015.

  Dalam pertuduhan ketiga, dia didakwa melakukan kesalahan sama di dalam bilik mandi di rumah tidak bernombor di Kabong antara Januari hingga Julai tahun ini.

  Dia juga didakwa merogol mangsa sama dalam bilik tidur rumah yang sama pada Januari tahun ini dan sekali lagi dalam sebuah bilik di rumah sama pada 31 Mei tahun ini.

  Bagi pertuduhan mencabul pula, dia didakwa melakukan kesalahan itu dalam kereta di tepi jalan, Kampung Sebuyau, Sri Aman pada Julai lalu.

  Tertuduh yang tidak diwakili peguam kelihatan tenang ketika Jason membacakan hukuman terhadapnya dan pendakwaan kes itu dijalankan oleh Pegawai Pendakwa, Asisten Superintendan Jessica Unchi.

  Dia ditahan pada 25 Ogos lalu selepas anaknya memberitahu kejadian itu kepada guru sekolah.-Berita Harian Online
 • No Comment to " Sumbang Mahram, Petani Dipenjara 115 Tahun, 20 Sebatan "