• Scooty Atasi Kesesakan Trafik Di Istanbul

  Reporter: Bukan Nama Sebenar
  Published: Wednesday, 20 September 2017
  A- A+


  ISTANBUL – Scooty, sebuah aplikasi mudah alih Turki yang baharu, telah berusaha untuk meringankan penderitaan masalah trafik penduduk di Istanbul, sebuah metropolis terbesar di Turki, sejak kemunculannya pada bulan April lalu.

  Sebagai yang pertama seumpamanya di negara ini, Scooty telah dilancarkan oleh segelintir usahawan muda, yang mendefinisikannya sebagai ‘aplikasi pengangkutan bukan konvensional’ menyediakan mekanisme tunggangan alternatif bagi kesesakan lalu lintas di bandar raya itu.

  Cenk Kaya, ketua jabatan pemasaran Scooty, menggambarkan aplikasi ini adalah sebagai satu ‘platform perkongsian hak’ daripada perkhidmatan teksi bermotor konvensional malah seumpama Uber bagi perkhidmatan tempahan sewa kereta atas talian

  “Kami cuba memadankan ramai pengguna motosikal di Istanbul, secara kebetulan juga menyukai perjalanan motosikal dan melalui ke arah destinasi yang sama,” kata beliau kepada agensi berita rasmi China, Xinhua.

  Apabila padanan selesai ujarnya lagi, mereka boleh menikmati tunggangan di seluruh bandar raya itu dengan menunggang sebuah motosikal dalam keadaan trafik amat teruk serta dikenakan jumlah bayaran yang tertentu.

  “Aplikasi ini juga sangat berguna terutamanya dalam situasi kecemasan.Kami mempunyai pelanggan yang bergegas untuk ke majlis perkahwinan, pengebumian atau juruterbang yang mengejar penerbangan mereka,” kata Kaya.

  Tarkan Anlar, pengasas Scooty, berkata kadang-kadang pelanggan hanya mahu ambil sesi lawatan di bandar ke mana sahaja mereka mahu dengan aplikasi pengembaraan perkongsian tunggangan ini berbanding membuat perjalanan pada satu titik lawatan tertentu yang telah diaturkan.

  “Di sini, kami cuba membuktikan bahawa Istanbul masih lagi menawarkan tempat-tempat yang menarik dan indah bahkan anda tidak perlu berasa bimbang mengenai masalah kesesakan lalu lintas lagi,” jelas beliau lagi.

  Permohonan itu telah dimuat turun oleh 70,000 pengguna di seluruh bandar raya itu dalam tempoh hanya empat bulan. Ia kini mempunyai 1,000 peniaga motosikal aktif yang telah diluluskan.

  Ahmet Keskin, seorang pengguna Scooty, memberitahu Xinhua bahawa dia lebih suka menggunakan aplikasi ini ketika keadaan trafik berada di puncaknya. Keskin bekerja di bahagian Asia bandar raya itu tetapi tinggal di Istanbul bahagian Eropah.

  “Biasanya, ia memerlukan satu setengah jam untuk perjalanan antara kedua-dua bahagian ini,” jelasnya. “Tetapi kini dia hanya mengambil masa 15 minit dengan menggunakan motosikal tersebut.”

  Pasukan kelulusan Scooty bergantung prosedur pemeriksaan ketat, termasuk ujian pemanduan selamat bagi penunggang. Terdapat juga mekanisme maklum balas bagi pengguna untuk menilai taraf perkhidmatan penunggang pada setiap penghujung tunggangan itu dengan beri mata bintang.

  Kebenaran bagi seorang pemandu yang memperoleh atau berada di bawah daripada lima mata akan dibatalkan dengan segera. Kawasan sasaran seterusnya bagi pasukan Scooty adalah bandar ketiga terbesar di Turki iaitu Izmir di pantai Aegean.

  “Ketika kami mula berkembang maju, kami juga akan menyasarkan dan memperkenalkan budaya bermotosikal ini kepada masyarakat Turki,” kata Anlar. – Agensi/Mynewshub.cc

  Subjects:

 • No Comment to " Scooty Atasi Kesesakan Trafik Di Istanbul "