• Pembangkang Guna Isu Perkauman Untuk Raih Sokongan

  Published: Tuesday, 5 September 2017
  A- A+
  Tatkala Pilihanraya Umum ke 14 (PRU14) hampir tiba, parti pembangkang terutama DAP Sarawak semakin tiada isu yang dijadikan senjata untuk melemahkan Barisan Nasional (BN) Sarawak. Kewibawaan Ketua Menteri Datuk Amar Abang Johari Tun Openg memimpin Sarawak adalah bayangan kelemahan DAP yang semakin ketandusan idea.

  Ini yang sebenarnya merisaukan DAP Sarawak kerana Abang Johari lebik efisen bertindak untuk pembangunan rakyat Saràwak secara menyeluruh. Satu demi satu pelaksanaan pembangunan berfaedah untuk rakyat dilaksanakan dan ia sebenarnya memberi tekanan buat DAP untuk melancar serangan politik.

  Namun DAP terus mencuba dengan serangan politik yang tidak matang. Menggunakan sentimen perkauman sebagai modal untuk meraih sokongan, sedangkan BN lebih berjaya memperjuangkan pelbagai kaum di Sarawak.

  Dengan menggunakan Melayu dan Iban sebagai jurucakap DAP untuk membangkitkan isu perkauman jelas memberi impak negatif terhadap DAP sendiri.

  Mendakwa Dayak terpinggir dalam jawatan agensi kerajaan merupakan politik helah perkauman DAP yang kotor dan tidak menghormati keharmonian kaum di negeri ini.

  Hanya itulah cara DAP Sarawak untuk melariskan parti kepada rakyat agar dapat mempengaruhi rakyat pada PRU14 nanti walhal Abang Johari terlebih awal mengekal polisi memperjuangkan hak anak Sarawak. – A. Halim Jantan

  Subjects:

 • No Comment to " Pembangkang Guna Isu Perkauman Untuk Raih Sokongan "